Novinky v elektrotechnice, fotovoltaice, osvětlení a v energetických úsporách v září na výstavě v Ostravě

Datum 15.08.2022

Už v září začne v ostravském Trojhalí Karolina největší elektrotechnická výstava v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji. Foto: René Pajurek

Řešení úspor je v dnešní době vysokých cen energií veliké téma. Věnovat se mu bude mimo jiné i elektrotechnická výstava Volty.cz pořádaná od 20. do 22. září v Ostravě. Na ploše pěti tisíc metrů čtverečních v historické budově bývalé elektrocentrály Trojhalí Karolina se budou moci návštěvníci dozvědět více o úsporách díky fotovoltaice a elektromobilitě, ale i v osvětlení doma i v kancelářích či v rámci automatizací v průmyslových provozech.

Odborníci z řad elektrikářů, revizních techniků i projektantů uvidí nové trendy z oblasti elektrotechniky, kabeláže, automatizace, měření, osvětlení a chytré domácnosti. Záštitu nad akcí převzal 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Ing. Jakub Unucka, Ph.D., MBA. Tento kraj je právem nazýván chytrým krajem a bude se na této výstavě prezentovat v rámci expozice Moravského energetického centra.

Generálním partnerem výstavy je společnost Malina Group, která se zabývá fotovoltaikou, ale v rámci své expozice nabídne i zajímavé pracovní příležitosti. Energetický Holding Malina je společnost působící na trhu obnovitelných zdrojů energie a jejího financování, výrobce solárních panelů a přidružených technologií, díky čemuž může zajistit neomezenou výrobní a montážní kapacitu. 

Ilustrační foto: Malina Group

Dalším vystavovatelem je firma GHV Trading, která udává směr v přenosné měřicí a testovací technice, ale i v komponentech pro rozváděče. V expozici uvidíte měřicí transformátory proudu, sběrnicové systémy, hlídače izolačního stavu či analyzátory kvality sítě nebo výrobky z mědi.

Určitě stojí za to se na výstavě zastavit u expozice společnosti SECTRON, která působí v oboru bezdrátových technologií jako distributor GSM, UMTS, LTE, GPS, GLONASS modulů, modemů a routerů. Je českým výrobcem antén, VF kabelových redukcí a dalšího M2M příslušenství. Vyvíjí zařízení, aplikace a cloudové služby s vysokou přidanou hodnotou pro snadné použití. V nabídce z oblasti elektromobility naleznete stojanové AC i DC nabíjecí stanice, wallboxy a nabíjecí kabely. Prodejním hitem je přenosná AC nabíječka s nabíjecím výkonem 11 kW včetně redukcí  pro snadné nabíjení kdekoliv. Poradí Vám od A do Z. Od výběru wallboxu, pomohou s  vyřízením státního příspěvku z programu Nová zelená úsporám, certifikovaný pracovník provede instalaci i revizi. Každý klient je proškolen a může se spolehnout na poprodejní péči.

Společnost OBO Bettermann má již více než stoletou tradici a po celou tuto dobu patřila, stejně jako dnes, mezi přední výrobce ve svém oboru. Základem jejího úspěchu je kvalitní sortiment více než 35.000 výrobků pro všechny oblasti elektrických instalací. Nemenší podíl na tomto úspěchu má však i rozsáhlá technická podpora zákazníků, dostupná přímo ve více než 60 zemích světa, včetně České republiky.

Ilustrační foto: OBO Bettermann

V expozici společnosti Murrelektronik Česká Republika budete mít možnost vidět široký sortiment produktů pro zajištění spolehlivého napájení strojů a zařízení, modulů pro zpracování signálů, signalizačních a propojovacích jednotek, jednotek vzdálených vstupů a výstupů jak pasivních, tak i aktivních pro průmyslové sběrnice a velké množství variant propojovací kabeláže a konektorů. 

V průběhu všech tří dnů bude program doplněný o zajímavé přednášky. Hned po úvodním slově a zahájení výstavy je připravena přednáška doc. Ing. Daniela Kaminského, CSc. generálního ředitele společnosti ELCOM a.s., která mimo jiné seznámí posluchače s typy závad, které vznikají na fotovoltaických panelech při provozování FVE. ELCOM je poskytovatelem vysoce specializovaných komplexních služeb špičkové kvality v oblasti silnoproudé elektrotechniky, měřicí techniky a průmyslové automatizace s mezinárodním přesahem. 

Společnost Schrack Technik s.r.o. se představí v mobilním showroomu Tradelineru. Těšit se můžete také na malé občerstvení z nabíjecí stanice. Program doplní o odbornou přednášku pan Michal Oplt na témaElektromobilita. Schrack Technik vzdělává studenty s elektrotechnickým zaměřením. 

Přijďte si zasoutěžit o ceny. Nejen pro studenty je připravený vědomostní kvíz a praktické úlohy z oblasti elektrotechniky. Díky stovce otázek je každá hra jedinečná. Jak dobře se vyznáte v elektrotechnice?  Program prověří vaše vědomosti nejen v elektro oboru, ale také váš všeobecný přehled. 

Zajímavá bude určitě i přednáška Petra Procházky, produktového manažera společnosti Legrand s.r.o., kdy v jejich expozici najdete průřez sortimentem s důrazem na novinky. Můžete se těšit na nové řady ovládacích přístrojů Living Now, Niloé Step a můžete vidět i Valena Life v černém provedení. Z oblasti přístrojů pro komerční projekty bude na stánku k vidění nový Mosaic. Zájemce o chytré bydlení jistě zaujme řešení Legrand Smart Home.

V expozici moravskoslezského kraje se představí společnost DAMIJA, která jeoficiálním distributorem vybraných značek elektromateriálu a příslušenství pro FVE, ale hlavní doménou je osvětlení. Firma navrhuje osvětlení, zpracovává výpočty a měří osvětlení pro města, obce a průmysl. Mezi výhradní partnery patří i značka svítidel EURAKLES.

Na stánku firmy SENO spol. s r.o. na výstavě Volty v Ostravě se mohou návštěvníci seznámit s trubkovými nýty a distančními sloupky, kontaktními díly pro desky tištěných spojů, pájecí očka, kabelové lisovací koncovky a spojky v jednotlivém provedení, ručním krimpovacím nářadím. Od firmy CONTA-CLIP uvidíte širokou nabídku sortimentu svorek, kabelových průchodek a krabic pro elektrozařízení. Dále budou pro návštěvníky tři ukázky malých praktických strojů pro zpracování kabelů a krimpování. 

Zajímavé budou určitě i přednášky a sortiment společnosti Lapp Czech Republic s.r.o. z Otrokovic, kdy v první den uslyšíte informace o kabeláži a příslušenství pro fotovoltaiku, den druhý se dozvíte informace o kabelové technice pro rozvaděče.

Zajímavostí pro zastupitelé obecních a městských úřadů bude určitě kamera, kterou bude vystavovat ZAM Servis. Je výjimečná tím, že umí upozornit na špatnou separaci odpadů. Pro více informací se určitě zastavte ke stánku této ostravské společnosti.

Firma Tech Aid Czech Branch, s.r.o. se zabývá distribucí měřicí a regulační techniky firem SONEL S.A. a LUMEL S.A.. Značka SONEL představuje výrobce měřicí a testovací techniky, která nalezne uplatnění zejména u revizních techniků a pracovníků energetických společností. Značka LUMEL pak představuje výrobce regulační a měřicí techniky do rozvaděčů jako jsou analogové a digitální měřící přístroje, převodníky, oddělovače, analyzátory sítě, bočníky, proudové transformátory, regulátory, vačkové spínače a další.

Ekologické osvětlení pro chytrou domácnost na 24 V, které šetří vaše oči, prodává firma KAMA elektro. Osvětlení od této společnosti má pozitivní vliv na vaši náladu, spánek, zvyšuje energii a pomáhá relaxovat.

Práce v elektro prostředí bývá často také fyzicky náročná 💪. Značka oblečení nanosilver® využila nanotechnologie pro funkční oblečení, které je vhodné pro pracovníky všech profesí. Oblečení odvádí pot od těla, rychle schne, v teple ochlazuje a v zimě zahřívá (a to se letošní zimu bude určitě hodit ;-)) Díky použitým nanotechnologiím obsahují ponožky, trička, termotrička i veškeré spodní prádlo nanosilver®  molekuly stříbra. Stříbro je antibakteriální a omezuje zápach potu, takže oblečení lze nosit delší dobu a opakovaně a nemusí se často prát. V oblečení nanosilver budete v pohodlí a cítit se komfortně . Nanosilver umí vyrobit speciální kolekce přesně podle požadavků firem, tak nenechte svoje zaměstnance v zimě mrznout. ❄❄❄A pokud své obchodní partnery chcete potěšit zajímavým nano dárkem, doporučujeme speciální dárkové sady nanoproduktů pro péči o kolo, auto nebo motorku.

Stejně tak můžete po náročném dni relaxovat u hudby regionálních skupin. V den první se od 14 hodiny můžete těšit na moderní swingový Big Band GOSO, v úterý pak na ostřílené rockové pecky světových es jako Rolling Stones, Rainbow, Alice Cooper, Metallica, Queen, AC/DC, Slade, Lynyrd Skynyrd, Pink Floyd v podání kapely ACOUSTICA a nabitý program třetí den zakončí ostravská kapela Bandaband, která má drive, hraje pozitivní muziku a svým nezaměnitelným zvukem a energií dokáže člověka roztančit, rozesmát, nadchnout, pohladit po duši i donutit přemýšlet nad českými texty. 

Foto: Škoda Auto

Na výstavě se prostě dozvíte spoustu informací z elektrotechniky, vědy a techniky, ale určitě se i pobavíte při poslechu moc dobré hudby, navíc si můžete vyzkoušet testovací jízdy novým Enyaqem iV RS Coupé od Auto Heller

René Pajurek

Napsat komentář