Nabíjení elektromobilu doma není žádná věda

Datum 17.08.2022

Foto: Petr Skopal

Nabíjení elektromobilu není žádná věda a realizace takového nabíjecího bodu v domácnostech nestojí žádné statisíce. Pořízení nabíjecího zařízení do domácnosti je velmi snadná záležitost a elektromobilista tak nemusí nabíjet na veřejných stanicích, což mu může šetřit peníze, ale hlavně čas. 

Co znamená zkratka AC a DC

V úvodu tohoto článku je třeba vysvětlit základní rozdíly mezi nabíjením AC a DC. Pro domácí použití, kdy nabíjíte převážně přes noc nebo v pracovní době se hodí AC nabíjení s nižším výkonem. AC (Alternating Current) nabíjení je nabíjení střídavým proudem. Je to stejný princip jako nabíjení vašeho mobilního telefonu nebo tabletu. Nabíjení je pomalejší, protože zařízení musí převést střídavý proud (AC) z domácí zásuvky na stejnosměrný proud (DC). 

DC (Direct current) nabíjení je určeno pro rychlé nabíjení a staví se u hlavních dopravních tepen. Zpravidla se jedná o velké nabíjecí stanice s integrovaným kabelem a konektorem, kde strávíte čekáním na nabití zpravidla jen desítky minut. 

Nabíjení v rodinných domech

Věnujme se proto pořízení vhodného zařízení pro domácí použití. Typicky se zde bavíme o nabíječkách na stěnu, kterým se říká wallboxy. Pokud není možné umístit wallbox na stěnu, existuje varianta na sloupek. Wallboxy mohou být různého typu. Základní model je verze se zásuvkou, do kterého připojujete kabel Type2, jiný model je již se zabudovaným kabelem a existují i double boxy, tedy zařízení se dvěma kabely pro dva vozy. Pro všechny wallboxy platí, že uživatel musí mít přípravu na instalaci v podobě natažené elektroinstalace a místa v rozvaděči, případně se ještě instaluje podružný elektroměr. Zapojení tohoto zařízení musí dělat proškolený pracovník s certifikací a před uvedením do provozu musí zařízení i instalace projít revizí. 

Ještě jednodušší variantou, jak nabíjet elektromobil doma, je pořízení přenosné AC nabíječky pro elektromobil. Na jedné straně této nabíječky je standardní konektor Mennekes Type 2 pro připojení k vozu, na druhé straně je zástrčka 16A 3×400V nebo 32A 3×400V. Tento typ zásuvky najdeme v téměř každém rodinném domě, protože se používá např. pro připojení míchačky nebo cirkulárky. Součástí balení je také praktický držák na zeď, takže nabíječku můžete vozit při delších cestách v autě. Při krátkých trasách naopak upevnit nabíječku v garáži na stěnu a využívat ji jako wallbox. 

Jaké má AC nabíječka funkce?

Přenosná nabíječka je ideálním řešením pro každého majitele plug-in hybridního nebo plně elektrického vozu. Nabízí praktický displej, který zobrazuje odebíraný proud, napětí, aktuální nabíjecí výkon, teplotu nabíječky, čas nabíjení a již dobitou energii do automobilu. Nabíjecí proud je možné nastavit dle dostupného příkonu a typu vozu. Začátek nabíjení je možné odložit dle aktuální spotřeby domácnosti/firmy nebo dle časového rozvrhu nízkého/vysokého tarifu v domácnosti. Nabíječka obsahuje elektroměr zobrazující spotřebu elektrické energie při každém nabíjení vozu. Informace může sloužit jako podklad pro proplacení nabíjení firemního vozidla ze soukromé elektrické přípojky. Délka kabelu je 5 metrů, měřeno od řídící elektroniky po konektor Mennekes Typ 2. K nabíječce získá každý zákazník jako dárek praktickou brašnu z vysokopevnostního nylonu,která chrání kabel před poškozením při převozu nebo uložení. Sbalená nabíječka také šetří místo v kufru elektromobilu. Protože se jedná o mobilní nabíječku, může si zákazník dokoupit redukce rozšiřující možnost použití na jiných typech zásuvek od 1fázové 230V až po kempingové zásuvky.

Uvažujete-li o pořízení wallboxu pro svůj elektromobil, neváhejte příští měsíc navštívit elektrotechnickou výstavu v Trojhalí Karolina v Ostravě, která se koná už od 20. do 22. září. Odborníci z oblasti elektromobility a efektivního nabíjení vám tam poradí s výběrem správného zařízení a navrhne ideální variantu zapojení. Bohaté zkušenosti v tomto oboru má společnost SECTRON, jejichž expozice na této výstavě bude nepřehlédnutelná, vám také kromě technického řešení samotné instalace, poradí s vyřízením dotace Zelená úsporám.  

Petr Skopal

V České republice vstoupil v platnost od listopadu 2021 nový dotační titul Nová Zelená úsporám, E-mobilita. Tento titul poskytuje podporu na pořízení a instalaci dobíjecí stanice pro elektromobil a další zařízení nezbytná pro provoz. Dotace se vztahuje jak na rodinné domy, tak na bytové domy. Může ji získat každý majitel stávající bytové jednotky nebo novostavby, ale také společenství vlastníků jednotek. Výše dotace je 30.000 Kč na jednu instalaci.
Ilustrační foto: Sectron
Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (2)

  1. Je to supr . Třeba lidé co bydli na Jižnim městě. Ano všichni bydlime v rodinných domcich. Jezdime jen po dálnicich od mekáče k mekáči.

  2. Výše dotace je 30.000 Kč na jednu instalaci?

    Nepřesná s zavádějící informace. Opravte si to!

    Dotace vám pokryje maximálně 50 % nákladů.

Napsat komentář