Neviditelný nátěr, díky němuž je dřevo ohnivzdorné

Datum 19.08.2022

Porovnání dřeva ošetřeného speciálním nátěrem od vědců z NTU a dřeva bez nátěru – při stejnému vystavení ohni. Foto: NTU Singapur

Vědci z Nanyang Technological University (NTU) v Singapuru vynalezli neviditelný nátěr, který dokáže dřevo učinit “ohnivzdorným”. Viceprezident NTU pro inovace a podnikání, profesor Louis Phee, označil tuto inovaci za revoluční krok vpřed pro dřevěné stavebnictví.

“Díky využití rozsáhlého věděckého výzkumu NTU v oblasti materiálových věd a inženýrství je to příklad toho, jak lze základní výzkum převést do komerčních aplikací s velkým dopadem. Neviditelný nátěr zvyšuje bezpečnost i estetiku dřevěných konstrukcí.” řekl profesor Phee.

S rostoucí oblibou konstrukčního dřeva ve stavebnictví je jednou z největších výzev pro dřevo jeho hořlavost. Neošetřené dřevo nebo řezivo může snadno hořet a vzplanout.

V posledním desetiletí získává dřevo na popularitě díky nižším nákladům a rychlejší výstavbě. Současné postupy ochrany interiéru dřevostaveb před požáry však vyžadují použití nehořlavých desek nebo nátěrů podobných barvě, které zakrývají přirozenou strukturu dřeva, která má pro mnohé kouzlo a snad i přidanou hodnotu. Oproti tomu nový neviditelný nátěr vyvinutý NTU umožňuje vyniknout přirozené kráse dřeva, a přesto může při “aktivaci” ohněm poskytnout bariéru proti plameni.

Tento ohnivzdorný nátěr, který vynalezl tým vedený vědeckým pracovníkem Aravindem Dasarim má tloušťku pouhých 0,075 milimetru a je velice průhledný, takže je pouhým okem vlastně neviditelný.

Vědecký tým NTU nyní vede licenční jednání s různými společnostmi. Společnost Venturer Timberwork aktivně zkoumá využití tohoto inovativního nátěru k ochraně svých masivních konstrukčních dřevěných prvků v jednom ze svých současných projektů. Posílení odolnosti konstrukčního dřeva proti požáru je rozhodující pro rozšíření využití této technologie ve větším počtu staveb, říká pan Kevin Hill, generální ředitel společnosti Venturer Timberwork.

Při zahřátí horkým plamenem dojde k sérii složitých chemických reakcí, které způsobí, že se povlak změní v uhelnou krustu, která se rozšíří na více než 30násobek své původní tloušťky. Ta pak zabraňuje ohni, aby zapálila dřevo pod ním, jak ukázal akreditovaný laboratorní test.

“Většina dřevěných panelů má pouze průhledný nátěr, který je chrání před vlhkostí a povětrnostními vlivy, termity nebo škůdci a není navržen tak, aby odolával vysokému žáru. Dřevo tak může stále velmi rychle hořet, zejména pokud není chráněno,” vysvětlil Dasari, odborník na nehořlavé materiály.

Michal Matějíček
zdroj: NTU

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář