Americké námořnictvo převzalo taktickou laserovou zbraň od Lockheed Martin

Datum 21.08.2022

HELIOS je novým laserovým zbraňovým systémem amerického námořnictva. Foto: Lockheed Martin

Americké námořnictvo převzalo taktickou vysokoenergetickou laserovou zbraň nazvanou HELIOS (High Energy Laser with Integrated Optical-dazzler and Surveillance) od společnosti Lockheed Martin, kterou lze instalovat na stávající válečné lodě.

Víceúčelová laserová zbraň třídy HELIOS o výkonu 60 kW nebude nasazena pouze jako experiment na palubě lodi amerického námořnictva, jak tomu bylo při předchozích testech, ale jako operační taktický systém, který lze plně integrovat do stávajících lodních zbraňových systémů a který lze škálovat podle požadavků mise. Stejně jako jiné laserové zbraně může HELIOS vysílat paprsek rychlostí světla proti více cílům za cenu přibližně jednoho dolaru za výstřel a má prakticky neomezenou zásobu munice, dokud bude na lodi k dispozici dostatek energie k jejímu provozování.

Jak jsme vás informovali minulý měsíc, podobný laserový systém – dokonce ještě výkonnější – vyvinul Izrael. HELIOS se liší tím, že jej lze použít nejen k ničení cílů, ale také k oslnění optických senzorů a odražený paprsek může shromažďovat data na velké vzdálenosti pro účely zpravodajství, sledování a průzkumu (ISR). Podle společnosti Lockheed Martin je tak HELIOS klíčovým prvkem obranné architektury pro ochranu flotily.

V tiskové zprávě společnosti Lockheed Martin se mimo jiné píše: “Lockheed Martin a americké námořnictvo sdílejí společnou vizi a nadšení pro vývoj a poskytování převratných laserových zbraňových systémů. HELIOS zvyšuje celkovou účinnost bojových možností lodi, aby odradil možné hrozby a poskytl dodatečnou ochranu námořníkům. Víme, že musíme poskytovat škálovatelná řešení přizpůsobená prioritám námořnictva. HELIOS představuje pevný základ pro postupné dodávání robustních a výkonných schopností laserového zbraňového systému.”

Za šedesát let od vynálezu laseru Theodorem Maimanem v Hughesově výzkumné laboratoři (HRL – Hughes Research Laboratories) v kalifornském Malibu se jeho význam v moderních technologiích jak civilního tak i vojenského charakteru stal zcela zásadním a nepostradatelným.

Richard Pappen
zdroj: Lockheed Martin

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář