Tento minielektrolyzér může výrazně snížit cenu zeleného vodíku

Datum 23.08.2022

Tento minielektrolyzér by mohl výrazně snížit náklady na výrobu vodíku. Foto: Fusion Fuel

Portugalsko poskytlo několik milionů eur na vynález, který by mohl výrazně snížit náklady na výrobu vodíku. Tento univerzální systém nazvaný HEVO-Solar přeměňuje sluneční energii na ekologický, tedy zelený, vodík pomocí mikroelektrolyzéru připojeného k zadní straně koncentrovaného fotovoltaického modulu (CPV).

Zvláště inovativní koncentrovaná fotovoltaická technologie využívá čočky nebo zrcadla ke koncentraci slunečního světla na úroveň výrazně vyšší než u standardního solárního panelu.

Grant ve výši 10 milionů eur, který jeho tvůrci právě získali, pochází z portugalského vládního fondu pro obnovu a udržitelnost a bude použit na financování irsko-portugalského programu firmy Fusion Fuel. Ten má celkový rozpočet 25 milionů eur a jeho cílem je rozmístit 300 jednotek HEVO-Solar s potřebnou infrastrukturou, aby v přístavním portugalském městě Sines vytvořil vodí­kovou zásobovací stanici o výkonu 6,6 MW.

Systém, který je hospodárný a účinný zároveň

Každá jednotka HEVO-Solar obsahuje panel CPV a minielektrolyzér PEM. Podle tvůrců projektu dokáží jednotky HEVO-Solar zachytit veškerou sluneční energii pro využití v minielektrolyzéru, což umožňuje dosáhnout účinnosti přeměny solární energie na elektrickou nevídaných 40 %.

Zbytek se uvolňuje ve formě tepelné energie, která se pak využívá k předehřevu vody, jež napájí elektrolyzér, což snižuje spotřebu elektrické energie systému přibližně o deset procent.

Milan Matějíček
zdroj: Recharge News

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář