Německo se odklání od ruské energie a uzavřelo s Kanadou vodíkovou alianci

Datum 24.08.2022

Foto: Freepik

Kanada a Německo včera podepsaly dohodu o vytvoření vodíkové aliance, jejímž cílem je vybudovat transatlantický dodavatelský řetězec zeleného vodíku a jeho derivátů, přičemž první dodávky do největší evropské ekonomiky se předpokládají již v roce 2025.

Aliance byla zpečetěna v úterý pozdě večer ve Stephenville v kanadské provincii Newfoundland a Labrador, čímž byla zakončena třídenní návštěva Kanady, které se zúčastnil německý kancléř Olaf Scholz, jeho ministr hospodářství a klimatu Robert Habeck a skupina šéfů německých průmyslových korporací, jako jsou Volkswagen, Siemens Energy a Uniper.

Německo usiluje o zajištění alternativních dodávek energie v důsledku klesajícího dovozu energií z Ruska a zároveň se snaží vybudovat klimaticky neutrální ekonomiku. Na úterním tiskovém brífinku v Torontu Scholz prohlásil, že Kanada je partnerem, kterého si Německo vybralo v době, kdy se “warpovou rychlostí” odklání od dovozu energie z Ruska. Habeck při podpisu smlouvy ve Stephenville později téhož dne zdůraznil, že snaha o zmírnění změny klimatu je nutná k zajištění prosperity a svobody.

“Vodíková aliance mezi Kanadou a Německem je významným milníkem, neboť urychlujeme zavádění zeleného vodíku na mezinárodní trh a zároveň otevíráme cestu nové transatlantické spolupráci,” řekl Habeck a dodal: “Konkrétně se snažíme vybudovat transatlantický dodavatelský řetězec zeleného vodíku. První dodávky z Kanady do Německa by měly být zahájeny již v roce 2025.”

Společnost Uniper, donedávna největší německý dovozce plynu z Ruska, již včera (v úterý) oznámila dohodu o dodávkách 500 000 tun zeleného čpavku – vyrobeného z obnovitelného vodíku – z nového velkého projektu na kanadském pobřeží Atlantiku, který je součástí bilaterální vodíkové aliance.

Zelený vodík má pocházet především z větrné energie z Kanady a poté bude ve formě čpavku přepravován přes Atlantik do Německa.

“Uvolnění potenciálu vodíku je nezbytnou součástí plánu naší vlády pro udržitelnou ekonomickou budoucnost,” uvedl kanadský ministr přírodních zdrojů Jonathan Wilkinson a dodal. “Nejen kvůli domácím možnostem snižování emisí, ale také kvůli jeho potenciálu jako exportní příležitosti – poskytovat čistou energii zemím po celém světě.”

Kanadsko-německá vodíková aliance navazuje na již existující energetické partnerství mezi oběma zeměmi. Zatímco Kanada se zavázala zvýšit výrobu vodíku, zejména z obnovitelných zdrojů, Německo bude v rámci své iniciativy H2Global podporovat potenciální dovozce a spotřebitele zeleného vodíku, mimo jiné spolufinancováním společných projektů. Kromě vodíkové aliance jednalo Německo s Kanadou o možnosti nákupu kanadského zkapalněného zemního plynu (LNG).

Milan Matějíček
zdroj: DW

Dny teplárenství 700 x 200 px

Komentáře k článku (3)

  1. Dle obecně známých statistik jen v období 1940 až 1945 25,0 milionu
    občanů tehdejšího SSSR.

  2. Máte nějaký odkaz na obecně známou statistiku, že 25 milionů lidí bylo zkorumpováno mezi lety 40-45?

    Děkuji 😉

Napsat komentář