V Olomouckém kraji se stává hitem Osvětlení za korunu, obcím snižuje spotřebu elektřiny o 80 procent

Datum 28.08.2022

Zatímco například v Moravskoslezském kraji bylo úsporné veřejné světlení bez nutnosti investovat hitem už vloni, v obcích Olomouckého kraje se začalo prosazovat až v letošním roce. Moderní osvětlení „za korunu“ si jako první pořídili v Bernarticích, obci s osmi sty šedesáti jedna obyvateli u polských hranic nedaleko Javorníku. Další obnovu světel dokončuje ČEZ ESCO v obci Náklo na Olomoucku, smlouvu už energetici podepsali v obcích Lukavice a Palonín na Šumpersku a o projekt se začínají se zajímat radní dalších obcí, ale také větších měst.

Program Osvětlení za korunu, který nabízí společnost ČEZ Energetické služby z ČEZ ESCO, zaujal hlavně starosty malých vesnic, kteří chtěli pro své občany zmodernizovat veřejně osvětlení, ušetřit na provozních nákladech a přitom nezruinovat obecní pokladnu vysokými investicemi. Po roce od spuštění programu už energetici vyměnili osvětlení ve dvaadvaceti obcích, největší poptávku evidují od starostů malých obcí v Moravskoslezském a Plzeňském kraji.

Obce si svítidla nekupují, ale pronajímají. ČEZ Energetické služby hradí všechny náklady z úspor, které přináší výměna starého drahého systému za nový, moderní a úsporný.

„Po pěti až deseti letech pronájmu, kdy se staráme také o provoz a servis svítidel, přejde osvětlení do majetku obcí a ty pak budou samy profitovat z nižší spotřeby,“ říká generální ředitel společnosti ČEZ Energetické služby Rostislav Díža. Životnost dodávaných svítidel je 80-100 tisíc hodin, což je při běžném provozu osvětlovací soustavy 20-25 let.

Zajímavá je také technická stránka investice. Ve většině malých obcí dosluhují výbojková svítidla se sodíkovými zdroji, které jsou nákladné na provoz, osvětlují celé okolí a zároveň mají nižší účinnost a zkreslují barvy. Naopak moderní LED svítidla, která energetici instalují, svítí přímo jen tam, kde je to potřeba, a navíc se intenzita jejich svícení dá regulovat, například v noci v době nižší intenzity dopravy, až na 50 procent původního příkonu, což opět snižuje náklady. „V obcích, které si nové veřejné osvětlení pořídily, klesla spotřeba elektrické energie v průměru o 80 procent, a to bez nutnosti počáteční investice,“ upřesňuje Rostislav Díža.

Jako první v Olomouckém kraji se rozhodli novinku zkusit v Bernarticích, kde jsou s přístupem energetiků spokojení.

„Chlapi z ČEZ ESCO si prošli celou vesnici a věnovali se každému výložníku, takže osvětlení teď lidem nesvítí do zahrad, ale opravdu tam, kam má. Určitě to byl krok správným směrem, už jen proto, že jsme ušetřili zhruba dva milióny korun, které bychom na nové osvětlení museli jednorázově vynaložit,“ řekl Aleš Chromík, starosta Bernartic, kde si nechali vyměnit přes 180 světelných bodů.

Více o úsporách energií se dozvíte na nadcházející elektrotechnické výstavě v Ostravě od 20. do 22. září, která bude určena pro širokou veřejnost.

Vladislav Sobol

Dny teplárenství 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

  1. U nás radní nechali osvětlit ulici v polích, kde za noc přeběhne jeden zajíc a tři myši. Ale teď se usnesli, že za několik miliónů jim firma spočítá v celé vesnici světelný smog. Přitom by na takové počty stačili děti ze školy a nebo selský mozek.

Napsat komentář