Česká Tesla se stane výlučným majetkem Malajského královského investičního fondu

Datum 02.09.2022

Foto: Tesla

Malajský královský investiční fond (RIFK) dokončil akvizici akciové společnosti TESLA podnikatele Františka Hály. Ten i po dokončení akvizice zůstane ve vedení firmy a bude se podílet na jejím chodu. TESLA, a.s., je jedním z předních dodavatelů v oblasti vysílacích zařízení a vojenské elektrotechniky. Zaměřuje se také na výrobky v oblasti lehkého strojírenství, stavebnictví a mnoho dalšího.

„Těšíme se, jak unikátní technologie a produkty značky TESLA více rozšíříme po celém světě, a to jak na stávajících trzích, což je aktuálně 95 zemí, tak v teritoriích nových, například v jižní Asii, kde máme silné zázemí a aktivity. Kromě tradičních produktů a řešení se chceme více zaměřit na nové technologie v oblasti IT, energetiky, elektrotechniky, stavebnictví, průmyslu a zdravotnictví,“ sdělil Martin Klouček, prezident Royal Capital Clubu, investiční platformy, která spadá pod Malajský královský investiční fond (nebo zkráceně jenom pod RIFK).

Foto: Tesla

„TESLA patří k firmám s dlouhou tradicí a má za sebou vývoj a výrobu mnoha úspěšných produktů. Jsem proto rád, že bude v tomto nastoleném směru pokračovat, a že tato tradiční firma má zajištěnou budoucnost,“ doplnil František Hála, původní majitel společnosti a nový president holdingu TESLA CENTRAL.

Hodnotu transakce se rozhodly obě strany nezveřejňovat, pod přísně právně sjednanou mlčenlivostí. Avšak plánované investice vkládaných technologií a investičních prostředků dosáhnou miliardy českých korun.

Společnost TESLA a.s. v sobě zahrnuje mimo jiné např. společnost TESLA FIBEROX, s.r.o. – ta se zabývá vývojem a výrobou výztuží z kompozitních materiálů – nebo TESLA Mladá Vožice, a.s., která se zabývá zejména třískovým obráběním kovů.

Historie společnosti TESLA sahá až do roku 1921, kdy byla založena pod jménem Elektra. Následoval bohatý rozvoj společnosti i střídání jejich majitelů. Od roku 1932 ji vlastnil koncern Philips, v roce 1946 vznikl národní podnik TESLA, slaboproudé 
a elektronické závody. V roce 1991 následovala privatizace, v roce 2008 se stala majoritním vlastníkem irská investiční společnost. Do českých rukou se pak vrátila v roce 2012.

Zakladatelem Malajského královského investičního fondu (The Royal Invest Fund of Kelantan – RIFK), je královská malajská rodina v čele s králem Muhammadem V., který nastoupil  v roce 2010 v Kelantanu na trůn. Fond se zaměřuje zejména na investice v oblasti finančních technologií, nemovitostí, technologických parků a výroby s důrazem na ekologii, obchodování s komoditami, vývoj softwarových a zdravotnických řešení.

Michal Hoblík

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář