I Musk přiznává, že se bez ropy a plynu zhroutí naše civilizace

Datum 03.09.2022

Foto: Joe Green, Flickr

Lidstvo se musí “v krátkodobém horizontu” spoléhat na ropu a zemní plyn, jinak se “civilizace zhroutí”, řekl Elon Musk v pondělí novinářům na energetické konferenci v Norsku – což se může od spoluzakladatele a šéfa společnosti Tesla zdát jako zarážející prohlášení.

“Nerad to říkám, ale musíme okamžitě zvýšit těžbu ropy a plynu,” napsal na Twitteru v březnu, měsíc po válce na Ukrajině a sankcích uvalených na Rusko. “Mimořádná doba si žádá mimořádná opatření,” dodal.

Muskovy komentáře, které pronesl na konferenci a o nichž informovala agentura Reuters, přicházejí v době, kdy energetická krize v Evropě narůstá. Po únorové invazi ruských vojsk na Ukrajinu bylo na Rusko uvaleny sankce. Odvetou bylo omezení dostupnosti dodávek zemního plynu, což způsobilo růst jeho ceny. Na dodávkách z Ruska je však závislá velká část Evropy a ministři energetiky jednotlivých evropských států se proto příští týden sejdou, aby tento problém řešili společně.

V červenci se Evropská unie dohodla, že od srpna do března sníží celkovou spotřebu plynu o 15 %, přičemž země sáhly k extrémním opatřením, aby omezily jeho využívání. Některé z nich vypnuly teplou vodu ve veřejných budovách, omezily teplotu klimatizace a v určitou denní dobu zhasínaly světla.

Na otázku, zda by Norsko mělo pokračovat v těžbě ropy a plynu, Musk odpověděl, že další průzkum je oprávněný, uvedla agentura Reuters. Musk také navrhl, že větrná energie na moři vyráběná v Severním moři by se v kombinaci se stacionárními bateriemi mohla stát částečným řešením.

Miliardář není v oblasti obnovitelných zdrojů energie žádným nováčkem. A ačkoli uvedl, že globální oteplování považuje za hlavní riziko pro civilizaci, tvrdí také, že mnohem větší hrozbou je populační kolaps v důsledku nízké porodnosti v blízké budoucnosti o čemž mnozí pochybují. Pokud se však jedná o rychlý přechod pouze na obnovitelné zdroje energie, zdá se, že Musk stojí nohama na pevně zemi a uvědomuje si, že bez fosilních paliv se ještě delší dobu neobejdeme.

Milan Matějíček
zdroj: Reuters

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář