Kalifornie se stane prvním státem, který instaluje solární panely nad vodními kanály

Datum 04.09.2022

Ilustrační foto: Turlock Irrigation District

V Kalifornii se nachází přibližně 6.500 km kanálů. Tyto složité sítě již po desetiletí dodávají více než dva miliony kubíků vody denně do zemědělských oblastí a obyvatelům celého státu. Zároveň se však zásoby vody v Kalifornii zmenšují. Rostoucí teploty, vyčerpání podzemních vod a úbytek srážek vedly k bezprecedentnímu, několik let trvajícímu suchu, v jehož důsledku klesly hladiny ve státních nádržích na nejnižší úroveň za posledních sto let. To přimělo zákonodárce, výzkumné pracovníky a ekologické aktivisty hledat způsoby, jak chránit zásoby vody v Kalifornii.

Solární panely instalované v délce dvou a půl kilometrů nad zavlažovací oblastí Turlock Irrigation District (TID) ve střední Kalifornii bude mít dva účely: šetřit vodu a vyrábět čistou energii. Podle studie, kterou v roce 2021 provedla Kalifornská univerzita v Mercedu, ušetří tyto takzvané “solární kanály” více než 65 miliard galonů vody ročně, protože zabrání jejímu odpařování. Budou také vyrábět 13 gigawattů energie ročně, což odpovídá přibližně šestině současné kalifornské solární kapacity.

Těchto 13 gigawattů by státu pomohlo splnit klíčové cíle v oblasti čisté elektřiny. V loňském roce státní úřady pro ovzduší, energetiku a veřejné služby oznámily plán, jak postupně dosáhnout toho, aby se kalifornská energetická síť zbavila výroby uhlíkové energie. Plán zahrnuje výstavbu nejméně šesti gigawattů nových obnovitelných a skladovacích zdrojů ročně, aby se 60 % energetických zdrojů státu stalo bezuhlíkovými do roku 2030 a 100 % bezuhlíkovými do roku 2045.

Studie Kalifornské univerzity také naznačuje, že stín solárních panelů pomůže zmírnit růst vodních plevelů v kanálech. Kromě toho, že vodní plevele jsou tak trochu na obtíž (a někdy i nepříjemně zapáchají), spotřebovávají vodu, která by se jinak dostala na předem určené místo. Pokud jsou obzvláště hojné, mohou plevele v kanálech dokonce bránit průtoku vody.

Turlock Irrigation District, kalifornská vodohospodářská a energetická organizace, již zahájila vývoj prototypů solárních krytů kanálů ve Středním údolí. Celý úsek v délce dvou a půl kilometrů by měl být dokončen do konce roku 2023.

Richard Pappen
zdroj: Solar Aquagrid

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (3)

Napsat komentář