CERN chce omezit provoz vybraných urychlovačů kvůli energetické krizi v Evropě

Datum 11.09.2022

Foto: René Pajurek

CERN, který leží na francouzsko-švýcarské hranici, je jedním z největších francouzských spotřebitelů elektřiny. Ve špičce spotřebovává téměř 200 megawattů energie, což je o třetinu více než nedaleká Ženeva.

Představitelé Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) proto vypracovali plán na pozastavení provádění experimentů v reakci na energetickou krizi v Evropě. Návrh na odstavení svých urychlovačů částic v období špičkové spotřeby bude koncem měsíce předložen zástupcům vlád Francie a Švýcarska.

Cílem CERNu je, podle jeho představitelů, udržet v provozu velký hadronový urychlovač (LHC) a zabránit náhlému odstavení, které by mohlo narušit provoz velmi drahého zařízení. LHC je jedním z osmi urychlovačů v komplexu; v CERNu jsou také dva zpomalovače částic, které vědcům umožňují studovat antihmotu. Urychlovač využívá supravodivé magnety chlazené na 2 stupně Kelvina (-271 °C).

Po třech letech údržbových prací zahájil LHC, největší urychlovač částic na světě, v červenci svůj třetí provozní cyklus. Vědci začali v jeho 27kilometrovém prstenci supravodivých magnetů s řadou urychlovacích struktur srážet protony rychlostí téměř světla a pokračují v pátrání po stopách vzniku vesmíru.

Dodavatel elektřiny pro CERN je francouzský energetický gigant EDF SA. O něm jsme nedávno psali v souvislosti se spuštěním 27 jaderných reaktorů do konce tohoto roku. Ten se s CERNem dohodl, že v případě potřeby jim oznámí, že budou muset používat méně elektřiny. CERN by se tak na tuto situaci musel připravit a omezit provoz vybraných urychlovačů (kromě LHC), čímž by se mohla snížit spotřeba elektřiny až o 25 %.

René Pajurek
zdroj: Swiss Info

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář