Hoverbike se předvádí v Detroitu na autosalonu

Datum 16.09.2022

XTURISMO. Foto: AERWINS Technologies

Detroitský autosalon je především o představení toho, co bude v mobilitě následovat v nejbližší době. Na letošní výstavě se představí mimo jiné i létající vozidla.

Ve středu představil Shuhei Komatsu – veliký fanda Star Wars – se svou společností AERWINS Technologies na North American Auto Show před Huntington Place v centru Detroitu svou vizi stroje, který může závodit nad povrchem země podobně jako v kultovním filmu Star Wars. Je to poprvé, co se vznášedlo XTURISMO objevilo ve Spojených státech, uvedli představitelé společnosti AERWINS Technologies.

Včera 15. 9. Shuhei Komatsu s jeho firmou AERWINS Technologies poskytly médiím živou ukázku hoverbiku na mezinárodním letišti Coleman A. Young severně od Detroitu.

“Je pro nás velmi vzrušující být tady v Detroitu,” řekl Komatsu, zakladatel, šéf a předseda představenstva společnosti AERWINS Technologies. “Detroit je domovem průmyslu mobility.”

Společnost AERWINS Technologies se sídlem v Delaware se zabývá leteckou mobilitou a výrobou bezpilotních letadel a dronů. Komatsu také uvedl, že jeho společnost spustí veřejnou nabídku akcií (IPO) na burze NASDAQ letos v listopadu.

Komatsu rovněž uvedl, že se jeho vznášedlo prodává už v Japonsku. Dodal, že Japonsko neklasifikuje toto vozidlo jako letadlo a nevyžaduje licenci pro jeho řízení a doufá, že americká vláda také nebude klasifikovat jeho XTURISMO jako letadlo.

Společnost AERWINS Technologies uvedla, že plánuje zahájit prodej menší verze vznášedla XTURISMO ve Spojených státech v roce 2023. Odhadovaná cena současného létajícího vozidla je 777 000 dolarů. Uvedl, že do roku 2025 doufá, že se mu podaří snížit cenu menšího elektrického vznášedla na přibližně 50 000 dolarů.

Společnost AERWINS Technologies pracovala na návrhu a vývoji vznášedla poslední dva roky, uvedl Komatsu. Stroj je benzinovo-elektrický hybrid s motorem Kawasaki a ve vzduchu vydrží déle než hodinu.

Richard Pappen
zdroj: Detroit News

Napsat komentář