Německo zvažuje kvůli prohlubující se energetické krizi zestátnění společnosti Uniper

Datum 17.09.2022

Foto: Karl Hornfeldt, Unsplash

Německá vláda má zájem navýšit svůj podíl ve společnosti Uniper SE nad 50 % a je připravena učinit historický krok spočívající v úplném znárodnění největšího dovozce plynu v zemi, aby zabránila kolapsu energetického systému.

Podle lidí obeznámených s touto záležitostí potřebuje Uniper se sídlem v Düsseldorfu další pomoc od státu poté, co již využil podpůrný balíček, který by mohl mít hodnotu až 20 miliard eur. Prudký nárůst cen zemního plynu a omezení ruských dodávek vyvolaly milionové denní ztráty, což přimělo vládu, aby v červenci zasáhla záchranným balíčkem, který zahrnoval 30 % podíl. Společnost Uniper, která je největším německým dovozcem ruského plynu, vyčerpala své hotovostní rezervy a získávala plyn na drahém spotovém trhu poté, co Moskva snížila dodávky do Německa, což vedlo k přijetí záchranného balíčku, na němž se Berlín dohodl v červenci.

“Strany zvažují alternativní řešení, mimo jiné přímé navýšení vlastního kapitálu, které by vedlo k výrazné většinové účasti německé vlády,” uvedl Uniper ve svém prohlášení.

Německé ministerstvo hospodářství uvedlo, že jedná se společností Uniper a společnosti Fortum, která na konci roku 2018 zvýšila svůj podíl v Uniperu na 49,99%. Od konce března 2020 se Fortrum, jehož majoritním vlastníkem už tehdy byla finská vláda, stál většinovým akcionářem společnosti Uniper.

Uniper si od státu zajistil úvěr ve výši 13 miliard eur, z nichž většinu již vyčerpal. Minulý měsíc společnost požádala o další státní pomoc, čímž se účet za její záchranu zvýšil na 19 miliard eur.

“Znárodnění je jediné zbývající řešení, kapitálové zdroje Uniperu jsou zcela vyčerpané. Matematicky řečeno, nic jiného se dělat nedá,” řekl agentuře Reuters zdroj blízký této záležitosti.

Stát převezme více než 50% podíl, pravděpodobně dokonce úplné vlastnictví, uvedl zdroj a dodal, že zbývá jen málo alternativ. Náklady na nahrazení klesajícího dovozu plynu od ruského Gazpromu po invazi Ruska na Ukrajinu přivedly Uniper za první pololetí do ztráty 12,3 miliardy eur.

Richard Pappen
zdroj: Reuters,
Euractiv

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář