Průlom v lineární technologii: Nový materiál pro svobodu v navrhování

Datum 23.09.2022

O 40 procent nižší tření a nová konstrukční svoboda v lineární technologii: Nově vyvinutý materiál iglidur E3 to umožňuje – a bez maziv škodlivých pro životní prostředí. Zdroj: HENNLICH/igus

Ať už v průmyslu nebo v kávovaru: Pro maximalizaci životnosti lineárního vedení a udržení nízké spotřeby energie pohonu, je důležité co nejvíce snížit tření a opotřebení. Specialista na chytré plasty firma igus, v Česku výhradně zastoupená společností HENNLICH, nyní dosáhla průlomu v oblasti tribologických plastů. Vyvinula nový kluzný materiál iglidur E3, který má až o 40 procent lepší koeficient tření a poprvé tak rozšiřuje možnosti konstrukce v lineární technice z klasického pravidla 2:1 na 3:1.

Extrémně hladký chod v aplikaci a nová svoboda v konstrukci – to poskytuje miniaturní lineární vedení drylin T díky nově vyvinutému kluznému materiálu iglidur E3. V závislosti na typu aplikace a použitých materiálů dosahuje koeficientu tření kolem 0,16, což je až o 40 procent méně ve srovnání se standardními materiály igus při měření na tvrdě eloxovaném hliníku. Ještě lepší pak byly výsledky ve srovnání s komerčně dostupnými kluznými materiály. V důsledku toho je také při ručním seřizování zapotřebí o 40 procent menší posuvná síla. 

„Jedná se o důležitý krok pro větší svobodu v navrhování, protože poprvé lze překročit pravidlo 2:1,“ vysvětluje Tomáš Vlk, produktový manažer pro lineární vedení drylin ve společnosti HENNLICH. 

Klasické pravidlo 2:1, které obecně platí pro lineární kluzná vedení, uvádí, že vzdálenost hnací síly od pevného ložiska by neměla být větší než dvojnásobek vzdálenosti ložiska. V opačném případě může dojít k nerovnoměrnému pohybu nebo dokonce ke vzpříčení systému. Čím dále je pohon od pevného ložiska, tím větší je opotřebení a potřebná hnací síla. Společnost igus nyní dokázala rozšířit toto konstrukční pravidlo na poměr 3:1, takže pohon může být o 50 procent dále bez ovlivnění pohybu lineárního vedení. Současně se potřebné hnací síly snižují o 40 procent Tím se u elektricky poháněných aplikací ušetří 40 procent energie. Miniaturní lineární kluzné vedení drylin T je k dispozici ve třech velikostech 09, 12 a 15 a je vhodné mimo jiné pro laboratorní a lékařskou techniku a výrobu zařízení.

Prokazatelně lepší skluz – bez maziv škodlivých pro životní prostředí 

Miniaturní lineární vedení s novými kluznými elementy z materiálu iglidur E3 navíc nabízí dobře známé výhody triboplastů igus. Použití vysoce výkonných plastů umožňuje tichý chod a dosahuje vysoké odolnosti vůči nečistotám i stoprocentní bezúdržbovost díky tuhým mazivům obsaženým v materiálu. Eliminace mazání nejen šetří peníze, ale i životní prostředí. Díky novému míchání a zpracování materiálů a nesčetným testům ve vlastní laboratoři, která je největší svého druhu na světě, posunula společnost igus hranice použití triboplastů a vytvořila novou konstrukční svobodu pro lineární technologie.

Martin Jonáš

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

  1. Pořád se něco objevuje i do praxe zavádí. Ale kdy dojde na to, aby něco levnějšího a efektivnějšího našlo svůj odraz v koncových cenách ? Vím to přesně – nikdy. To si raději někdo navýší zisk a práci vyžadující živého člověka nahradí technikou. Čili nové poznatky mohou být někdy scestné až zbytečné.

Napsat komentář