Firmy ve stavebnictví stále více sahají po alternativních materiálech. Kvůli růstu ceny a nedostatku. Pomáhají i ekologická řešení nebo nové technologie

Datum 24.09.2022

Zastávka tramvaje v Praze, Bubenči s přístřeškem vytvořeným technologií robotického 3D tisku. Foto: Aspen

Růst cen materiálů, a ještě více jejich nedostatek zásadně komplikují stavební práce. Firmy se musí poohlížet po alternativních řešeních, která jsou schopna nahradit alespoň některé neúnosně drahé či chybějící materiály.

Například výrobce dveří Sapeli aktuálně čelí růstu cen materiálů, ze kterých vyrábí rámy dveří. Týká se to především smrkového dřeva, které meziročně zdražilo zhruba o 40 procent. To se samozřejmě promítá i do koncových cen. Firma proto začala testovat použití recyklovaných materiálů, jako jsou PET lahve, krabice od mléka nebo i přírodní lněné vlákno. První dva materiály firma zatím testuje, jedny dveře s výplní ze lněného vlákna již má v nabídce.

Řešením jsou také moderní technologie a možnost využití 3D tisku. Příkladem je pražská zastávka tramvaje v Bubenči s přístřeškem vytvořeným technologií robotického 3D tisku ultra-vysokopevnostního betonu (UHPC) na 3D tiskárně. Výroba jednotlivých dílů přístřešku trvala 36 hodin, má rozměry 2,5 x 8 metrů, na výšku tři metry, váží dvě tuny a je vybaven lavičkou a LCD informačními panely. Oproti běžným technologiím tento přístup s minimálním podílem lidské práce ušetří až 60 procent materiálu.

Konkurencí drahého betonu může být také rebetong, což je nový alternativní materiál, který vznikl recyklací stavební suti. Materiál vzniká tak, že se recyklované kamenivo naveze do míchačky, přidá se nanomateriál a cement a rebetong je na světě. Dokáže využít i cihelnou drť, tedy materiál, který ve stavebnictví dosud nenašel plnohodnotné uplatnění.Stavební segment aktuálně čelí také kritickému nedostatku železa. Stále více stavebních společností se proto poohlíží po vhodné alternativě. Firmy také mění plány výstavby tak, aby minimalizovaly použití materiálů, které chybějí. Například minimalizují použití železa, o které je aktuálně nouze. 

„U rodinných domů lze nacházet alternativní materiály místo železa poměrně snadno. Železobetonový strop lze nahradit systémovým keramickým stropem. Také u bytových domů jsou různé možnosti. Hledání řešení v současné době spočívá ve změně samotného návrhu stavby a s aktivním nalézáním nových partnerů na dodávky klíčových materiálů,” říká Kamil Dunaj, ředitel Business developmentu společnosti Getberg.

Nedostatek oceli ve stavebnictví také nahrazují nové kompozitní materiály. Patří mezi ně například kompozitní tyče vhodné ke zpevňování betonu. „Vyvinutá kompozitní výztuž FiberoX je produktem na bázi epoxidové pryskyřice posílena skelnými vlákny. Je odolná vůči korozi, je až třikrát pevnější a čtyřikrát lehčí než ocel. Zároveň se jedná o materiál nemagnetický a chemicky odolný. Je také elektrickým izolantem, nevede teplo a neztrácí své vlastnosti při změně teplot. Je také levnější a rychle dostupný,“ vyjmenovává výhody nového materiálu Matúš Jaremko, CEO Tesla FiberoX.

Petr Jarkovský

Napsat komentář