Záhadné úniky plynu zasáhly ruské plynovody. Evropa má podezření na sabotáž

Datum 27.09.2022

Foto: Free Russia Foundation

Evropské země se dnes vrhly na vyšetřování nevysvětlitelných úniků ze dvou ruských plynovodů vedoucích pod Baltským mořem poblíž Švédska a Dánska, jejichž infrastruktura je od ruské invaze na Ukrajinu jádrem energetické krize.

Odborníci a také Rusko, které síť vybudovalo, uvedli, že nelze vyloučit možnost sabotáže, informovala dnes agentura Reuters. Švédský námořní úřad vydal varování před dvěma netěsnostmi v plynovodu Nord Stream 1, krátce poté, co byla zjištěna netěsnost na nedalekém plynovodu Nord Stream 2, která přiměla Dánsko omezit lodní dopravu v okruhu pěti námořních mil.

Oba plynovody se staly ohnisky eskalace energetické války mezi evropskými hlavními městy a Moskvou, která otřásla hlavními západními ekonomikami, způsobila prudký nárůst cen plynu a vyvolala honbu za alternativními zdroji energie.

“Existují určité náznaky, že jde o úmyslné poškození,” uvedl jeden z evropských bezpečnostních zdrojů a dodal, že na závěry je zatím příliš brzy. “Musíte se ptát: Kdo by z toho měl prospěch?”

Rusko rovněž uvedlo, že únik v ruské síti je důvodem k obavám a jednou z možných příčin je sabotáž. “V tuto chvíli nelze vyloučit žádnou možnost,” řekl novinářům mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

V době, kdy byly úniky objeveny, žádný z plynovodů nepřečerpával plyn do Evropy, ale tyto incidenty zmaří veškerá zbývající očekávání, že by Evropa mohla dostávat plyn prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1 ještě před zimou.

“Poškození, k němuž došlo ve stejný den současně na třech řetězcích podmořských plynovodů soustavy Nord Stream, nemá obdoby,” uvedl provozovatel sítě Nord Stream AG. “Zatím není možné odhadnout, kdy dojde k obnově infrastruktury pro přepravu plynu.”

Přestože ani jeden z nich nebyl v provozu, v obou plynovodech byl stále plyn pod tlakem. Gazprom, Kremlem kontrolovaná společnost s monopolem na vývoz ruského plynu, se odmítl vyjádřit.

Milan Matějíček
zdroj: Reuters

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář