Digitální továrna 2.0 obsadí na strojírenském veletrhu rekordní plochu

Datum 03.10.2022

Foto: BVV

Řešení zaměřená na digitalizaci průmyslu představí firmy ve speciální expozici Digitální továrna 2.0, která bude součástí Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Od 4. do 7. října se tak návštěvníci seznámí s moderními technologiemi umožňující zvýšit efektivitu výrobního procesu a docílit energetických úspor. Zlatým partnerem Digitální továrny 2.0 se stala společnost SiemensStříbrnými partnery jsou platforma Team Finland a Národní centrum Průmyslu 4.0.

Ve čtvrtek 6. října doplní projekt Digitální továrna 2.0 již třetí ročník mezinárodní konference s názvem Biomorfní průmysl. Zaměří se na zformulování vize české ekonomiky za využití umělé inteligence jako klíčového přístupu k digitalizaci na firemní i národní bázi. Program konference se bude skládat ze čtyř tematických okruhů:

  • budoucnost průmyslu a vize české ekonomiky,
  • chytrá data a umělá inteligence jako cesta k biomorfnímu průmyslu,
  • infrastruktura ekonomiky 2030 (využití 5G/6G technologie a sítí ve výrobních a logistických firmách a kyberbezpečnost),
  • možnosti expanze české ekonomiky.

Řešení pro flexibilní, odolnou a energeticky úspornou výrobu

Siemens představí řadu řešení, která dokážou výrazně ušetřit energie. Ukáže, že lze dosáhnout úspor už s minimálními investicemi a prakticky hned. Vedle stánku se tématem zabývá také odborná konference pořádaná společností Siemens dne 6.10. (bez poplatku), program a registrace ZDE.
Flexibilní v každé situaci Siemens Industrial Edge stojí mezi klasickým edge computingem a cloud computingem. Uživateli dovoluje využívat a podle vlastních potřeb si nakombinovat to nejlepší z obou těchto přístupů. Schopnost rychle reagovat na změny ve výrobě zosobňuje digitální dvojče. Siemens ukáže reálné ukázky digitálních dvojčat strojů a jejich přínosy, a to jak pro obráběcí stroje, tak pro stroje zpracovatelského průmyslu. Softwarové řešení COMOS umožňuje spravovat data integrovaně v jedné platformě a například tak připravit výrobní zařízení pro vytvoření digitálního dvojčete.
Odolná a spolehlivá výroba, jak data pomáhajíSiemens dále představí případové studie z České republiky pro moderní údržbové metody jako jsou condition monitoring a preventivní údržba, kde klíčovou roli hrají data a jich analýza a využití, a jak údržbě pomáhá rozšířená realita.

Finsko poprvé na MSV

K letošní Digitální továrně 2.0 se pod hlavičkou Team Finland připojuje oficiální účastí Finsko se skupinou šesti inovativních dodavatelů technologií a služeb. Finským společnostem důvěřují přední světoví výrobní hráči z řady odvětví, jako je automobilový průmysl, strojírenství, potravinářství, elektronika a mnoho dalších. Návštěvníci se na veletrhu seznámí se společnostmi Elisa IndustrIQEtteplanTop Data ScienceUnikieVisual Components a Wapice.

Průmyslová 5G síť i robot čepující pivo

Možnost konzultovat digitální zralost vlastní firmy s přítomnými experty u piva, které načepuje robot. To vše v kulisách Technologického ostrova plného inovací. Právě tak se v letošním roce vůbec poprvé na MSV představí Národní centrum Průmyslu 4.0. V Digitální továrně 2.0 instalovalo Technologický ostrov, jehož součástí bude pestrá expozice založená na instalované 5G průmyslové síti a robotických aplikacích, které ji budou využívat. Na pomoc si Národní centrum Průmyslu 4.0 přizvalo partnery T-Mobile, výzkumné centrum pro pokročilou průmyslovou výrobu RICAIP a Českou spořitelnu.

Řešení pro efektivní průmysl

Svou nabídku představí v Digitální továrně 2.0 řada inovativních firem. Na stánku 4dot se seznámíte s technickou diagnostikou i technologickým monitoringem a uvidíte zde například senzor přetvoření 4dot SM, který byl v loňském roce oceněn Zlatou medailí MSV. Svou expozici představí i společnost ABRA Software, která ukáže, jak s využitím informačního systému uvést Průmysl 4.0 do života ve firmách. Návštěvníci se například dozví, jak v 10 praktických příkladech efektivně digitalizovat procesy nebo jak automatizovat celou firmu od A do Z. Představí se také společnost AutoCont IPC, která pomáhá českým výrobním firmám zvyšovat efektivitu a kvalitu výroby pomocí průmyslové IT techniky a specializovaných softwarových systémů. Společně se svým silným partnerem, společností SCADA Servis, má za cíl nabízet výrobním podnikům komplexní řešení, která jim umožní úspěšnou digitální transformaci.

Chytré brýle a využití rozšířené reality při digitalizaci průmyslové výroby bude prezentovat firma AYES. Na stánku si zájemci na vlastní kůži mohou vyzkoušet nejrůznější značky brýlí jako je RealWear, Microsoft HoloLens, Vuzix, Google Glass, Oculus a další. Součástí Digitální továrny 2.0 bude také expozice společnosti Bossard, která představí systémy spadající do oblasti inteligentní logistiky – SmartBin Cloud, SmartLabel Cloud a Smart Factory Assembly.

Představí se také WebAR platforma CLDXR, která umožní firmám prezentovat své produkty kdekoli a kdykoli prostřednictvím realistických 3D modelů umístěných do reálného světa pouze prostřednictvím internetu a chytrých telefonů nebo tabletů. Vystavovatelem v Digitální továrně 2.0 bude i firma dataPartner. Těžištěm její expozice bude prezentace prostředků pro digitalizaci výroby, a to jak na úrovni řídicích jednotek strojů, tak na úrovni výrobního informačního systému. Firma Invanta předvede na svém stánku bezpečnostní systém se schopností rozpoznat nebezpečné situace v okolí průmyslových strojů s okamžitou reakcí.

Nový produkt pro pokročilou vibrodiagnostiku myCMS představí společnost mySCADA. Jedná se o ryze českou firmu zabývající se vizualizací průmyslových procesů. V Digitální továrně 2.0 nebude chybět také společnost NTT DATA Business Solutions, která je oceňovaným SAP Platinum Partnerem a spolehlivým průvodcem digitální transformací. V rámci její prezentace budete mít možnost podrobně se seznámit s aplikacemi nejnovějších SAP technologií v oblasti výroby a připraveno je i několik ukázek unikátních řešení z dílny NTT DATA Business Solutions a NTT Czech Republic.

Prezentovat se bude také firma Pantek (CS), která je autorizovaným distributorem a poskytovatelem komplexní technické podpory celosvětově rozšířeného softwaru AVEVA pro průmyslovou automatizaci. Online nástroj pro udržení přehledu o obchodu a o zákaznících bude v Digitální továrně 2.0 představovat firma RAYNET. Obdobně jako v loňském roce i letos se společnosti SIDAT a SIDAT DIGITAL zúčastní projektu Digitální továrna 2.0. Spolu s nimi se v tomto roce bude na prezentaci podílet i slovenská firmy SOVA DIGITAL, která je součástí skupiny.

Dále se představí také řešení Twinzo – přesné 3D živé digitální dvojče konkrétního objektu, kterým může být dům, kancelář, továrna nebo dokonce celé město. Řešení umožňuje mít 3D model v mobilním telefonu, tabletu nebo počítači a poskytuje přístup ke všem datům v reálném čase. Společnost UNIS představí ve svém stánku systém MES PHARIS, který zajišťuje řízení výroby a kontinuální sledování výrobních procesů v reálném čase, trasovatelnost výroby, sběr technologických dat i jejich vyhodnocení. A to vše v souladu s principy Průmyslu 4.0.

Svou nabídku dále představí firmy jako Act-in CZARiiVAEurowaterGE Intelligent PlatformsGedis DistributionLeadspickerOptisolutionsPackungSmartVisionSmart Product Solution nebo Thein Digital. Spoluorganizátorem celého projektu je společnost Cerebrica. Součástí Digitální továrny 2.0 budou poprvé také expozice Svazu průmyslu a dopravy ČR a Elektrotechnické asociace ČR. Prezentovat se bude také Lisovna ŠKODA AUTO, která prakticky ukáže využití digitálního dvojčete při výrobě.

Digitální stage bude prostorem pro diskuzi

Živé vysílání z digitální stage pravidelně vzbuzuje zájem návštěvníků strojírenského veletrhu. I v letošním roce se chystá řada diskuzí a rozhovorů o tématech jako umělá inteligence, 5G sítě, digitalizace ve start-upech nebo využití informačních systémů. Diváci mohou vše sledovat přímo na veletrhu nebo prostřednictvím online streamu na webových stránkách MSV.

Program digitální stage je zde.

Michal Svoboda

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář