Nový prášek od 3M dokáže zefektivnit výrobu zeleného vodíku

Datum 09.10.2022

Výzkumný pracovník společnosti 3M Andy Steinbach představuje katalyzátor ve formě prášku, který slibuje zefektivnit výrobu zeleného vodíku. Foto: 3M

Materiál, na kterém společnost 3M pracuje již spoustu let, by mohl být klíčem k daleko efektivnější a tudíž i levnější výrobě zeleného vodíku, vyrábějícího se z obnovitelných zdrojů energie, slibného, ale zatím poměrně drahého obnovitelného zdroje paliva.

Práškový katalyzátor s nanostrukturou od 3M s podporou iridia byl představen minulý měsíc v New Yorku. Prášek od 3M se používá při oddělování molekul vodíku z vody pomocí obnovitelné elektrické energie, což je proces označovaný jako elektrolýza.

Každých 10 gramů této látky může, podle vyjádření společnosti 3M, pomoci podstatně zefektivnit výrobu 10 tun vodíku, uvedl Andy Steinbach, vedoucí výzkumný pracovník společnosti 3M. Navíc snižuje množství iridia – velmi drahého kovu – potřebného pro elektrolýzu.

Americké ministerstvo energetiky má za cíl snížit ceny výroby zeleného vodíku do konce desetiletí až na jeden dolar za kilogram, což by mohlo znamenat, že bude stejně drahý nebo dokonce levnější než vodík vyráběný konvenčním způsobem.

Tento práškový katalyzátor od společnosti 3M je stále v počáteční fázi komercializace a firma se sídlem v americkém státě Minnesota jej plánuje co nejdříve uvést na trh. Celosvětově se předpokládá, že se zelený vodík do roku 2026 s rostoucím počtem výrobců zdesetinásobí a dosáhne hodnoty 4,3 miliardy dolarů.

Steinbach uvedl, že základ jeho práškového katalyzátoru pochází z dřívějšího výzkumu společnosti 3M z osmdesátých let a před několika desetiletími bylo nalezeno jeho využití v elektrolýze. Pokud prášek pomůže výrazně snížit ceny elektrolýzy, může zelený vodík pokračovat ve svém vzestupu a stát se tak dominantním typem komerčně využívaného vodíku.

Richard Pappen
zdroj: Star Tribune, 3M

Komentáře k článku (2)

  1. Každých 10 gramů této látky může, podle vyjádření společnosti 3M, pomoci podstatně zefektivnit výrobu 10 tun vodíku, uvedl Andy Steinbach, vedoucí výzkumný pracovník společnosti 3M.

    ??

    Takže jeden gram na tunu vodíku?

    Při výrobě z vody to vychází 1 gram na asi 1 600 kg vody.

    Také ředění nemají ani homeopatika.

    1. Chybí tam přesnější informace. Takže všechno je jen spekulace.
      Ale sám to chápu tak, že nejde přímo o ředění, ale o katalyzátor, který se v nějaké formě spotřebovává/opotřebovává. Otázkou je jestli se z něj budou dělat elektrody, nebo bude nějak rozmíchaný ve vodě vstupující do elektrolýzy…
      Každopádně to zní slibně. 3M je dostatečně renomovaná, že by z toho mohlo i něco být. A není to jen vědci v USA objevili…

Napsat komentář