Spolehlivé měření a testování fotovoltaických systémů přístroji Benning

Datum 11.10.2022

Foto: EST

Se současnou energetickou krizí se dramaticky zvýšila poptávka po alternativních zdrojích energie. Jedním z nich jsou fotovoltaické (FV) systémy. Firmy, které dodávají tyto systémy, potřebují provést potřebná měření před instalací a také musí provést potřebná testování a ověření funkčnosti celého systému před předáním zákazníkovi, případně provádějí pravidelné revize již instalovaných FV systémů. Právě jim je určen ucelený sortiment měřicí techniky firmy BENNING.

BENNING je zavedený německý výrobce. Jeho měřicí přístroje s výraznou červenou barvou se ve světě proslavily svou vysokou účinností, velkou spolehlivostí a použitím velmi kvalitních materiálů. Samostatnou kategorií jsou speciální měřicí přístroje pro FV systémy: testery, klešťové multimetry, digitální multimetry a také unikátní měřicí přístroj se čtyřmi funkcemi v jednom těle, BENNING SUN 2.

BENNING PV 3, špička mezi FV testery

PV 3 je unikátní tester pro zkoušky solárních parků, elektráren a velkých zařízení s technologií 1500 V/40 A. Přístroj s velkým podsvíceným LCD displejem je v robustním odolném kufříku v krytí IP 64 se sadou měřicích kabelů, nabíječkou, akumulátory a zkušebním certifikátem. Šetří čas a námahu, protože jednotlivé větve není nutné rozpojovat a měřit jednu po druhé. Nebezpečí přetížení přístroje při zkoušení větve s neznámým výkonem se snižuje díky velké rezervě. Do paměti lze uložit až 999 naměřených hodnot, které pomocí vestavěných hodin označí časovým a datovým razítkem. Při bezdrátovém spojení s přístrojem BENNING SUN 2 zapisuje i hodnoty slunečního svitu a teploty. Přes USB rozhraní a přiložený software lze stahovat naměřené hodnoty do počítače ve formátu CSV.

Součástí balení je sada fotovoltaických měřicích kabelů (MC4), sada měřicích kabelů se zkušebními hroty a krokosvorkami, nabíječku s 3 ks akumulátorů 3,7 V Li-Ion a kalibrační certifikát.

Kompaktní bateriový tester BENNING PV 2

Bateriový tester fotovoltaických systémů pro zkoušky FV systémů připojených k síti. Veškerá měření probíhají velmi jednoduše pomocí tlačítek ve zkušebním režimu AUTO. Celá zkouška proběhne rychle – trvá jen několik sekund a vzhledem k připojení přístroje pomocí fotovoltaických konektorů i bezpečně.

Zkouška se může vztahovat na fotovoltaický modul, větev nebo celý systém a zahrnuje testování průchodnosti zemních spojení, měření napětí naprázdno a zkratového proudu a také měření izolačního odporu mezi aktivními vodiči (+/-) a zemí. Automatický test varuje v případě nesprávné DC polarity a automaticky provede všechny potřebné kroky pro bezpečné měření. 

Výsledky testů se ukládají do paměti (až 999 hodnot u PV 2) vč. datového a časového razítka. Stejně jako ostatní přístroje PV disponuje USB rozhraním pro stažení dat a bezdrátovým rozhraním pro spojení s měřicím přístrojem BENNING SUN 2.

Součástí balení je přepravní brašna, měřicí kabely MC4 / Sunclix, baterie, krokosvorky,

software na CD, micro USB kabel a kalibrační protokol. Součástí je rovněž demoverze programu BENNING SOLAR Manager pro vytváření zkušebního protokolu a dokumentaci charakteristik.

Malý, ale o to důležitější SUN 2

BENNING SUN 2 je malý, ale výkonný přístroj 4 v 1. Měří sluneční záření (W/m2), teplotu modulu a okolí (°C), navíc má integrovaný digitální kompas pro správné zaměření polohy panelů a také funkci měření úhlu sklonu. SUN 2 disponuje pamětí na 5000 naměřených údajů (čas, teplota a sluneční záření), vestavěnými hodinami s datovým a časovým razítkem a USB rozhraním. SUN 2 lze bezdrátově propojit s testery PV 1-1 a PV 2 a k naměřeným hodnotám ukládat i aktuální hodnoty slunečního záření a teploty.

SUN 2 je napájen pomocí dvou 1,5V baterií (lze použít nabíjecí NiMH/NiCd). K úspoře energie přispívá funkce úsporného režimu při bezdrátovém přenosu dat a také automatická funkce vypnutí přístroje po 2 minutách nečinnosti. 

Součástí balení přístroje je software pro vytváření zkušebních protokolů ve formátu Excel, brašna, gumové ochranné pouzdro, čidlo teploty modulu a okolí, sada baterií, USB kabel a kalibrační certifikát. 

Produktový leták BENNING PV + SUN 2

Digitální a klešťové multimetry pro FV systémy 

V sortimentu BENNING najdete rovněž digitální multimetr BENNING MM 10-PV a digitální klešťový multimetr BENNING CM 10-PV pro měření napětí až do 1500 V AC/2000 V DC. Jsou určeny především pro fotovoltaické systémy a aplikace s vysokým napětím. Měří skutečnou efektivní hodnotu (TRUE RMS) v kategorii měření CAT IV 600 V. Klešťový multimetr CM 10-PV má vstup pro flexibilní proudový transformátor BENNING CFlex 1 (lze zakoupit samostatně), který umožňuje měřit proudy až do 3000 A AC.

Oba přístroje disponují pamětí na 4000 hodnot s intervalem ukládání 1–60 s, paměťovými funkcemi, rozhraním Bluetooth® Low Energy 4.0 a také nezbytný Volt senzor pro bezkontaktní určení fáze nebo místa přerušení kabelu, který je pod napětím.

Pro efektivní práci s naměřenými daty můžete využít bezplatné aplikace BENNING MM-CM Link, díky které můžete stahovat, ukládat a sdílet naměřené hodnoty v mobilu.

Benning nabízí mnohem víc 

Hlavní sortiment BENNING tvoří zkoušečky napětí a průchodnosti, digitální multimetry, digitální proudové kleště, bezpečnostní měřicí přístroje a široký výběr příslušenství. Vše můžete pohodlně zakoupit v našem e-shopu EST, případně ve velkoobchodech elektro.

Produkty BENNING, stejně jako produkty dalších renomovaných výrobců v oblasti elektrotechniky, komunikačních a řídicích systémů, vzduchotechniky a kabelů na český a slovenský trh dodává společnost Elektro-System-Technik s.r.o., Pod Pekárnami 338/12, Praha 9-Vysočany. T: 266 090 711, E: obchod@est-praha.cz, www.est-praha.cz

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář