EP Rožnov vybudovala pod Beskydami unikátní halu, onsemi díky tomu šestnáctinásobně zvýší produkci speciálních čipů

Datum 21.10.2022

Unikátní hala pro onsemi vznikla za 4 měsíce, do regionu přinese 200 pracovních míst. Foto: Lenka Koryčanská, EP Rožnov

Společnost EP Rožnov, člen skupiny ČEZ ESCO, kompletně zrekonstruovala v rekordně krátké době čtyř měsíců starý nevyužitý objekt na čisté prostory pro umístění nové výroby polovodičových desek karbidu křemíku, které se v podobě čipů používají k efektivnímu využití elektrické energie v elektromobilech, solárních panelech nebo cloudových aplikacích. Kapacita výroby desek karbidu křemíku v onsemi se díky tomu zvýší 16krát, což do regionu přinese 200 nových pracovních míst. 

Americká společnost onsemi, která EP Rožnov zakázku zadala, přitom kladla mimořádný důraz právě na rychlost a především kvalitu. Výroba polovodičových desek karbidu křemíku totiž vyžaduje dodržení speciálních podmínek – absolutně čisté prostory, ale také správné nastavení teploty, vlhkosti i tlaku a použití přesně zadaných materiálů.

„S onsemi spolupracujeme dlouhodobě, takže požadavky na maximální preciznost a dodržení všech speciálních podmínek souvisejících s výstavbou objektu na výrobou čipů pro nás už jsou samozřejmostí. Velkou výzvou ale tentokrát byla extrémně krátká dodací lhůta. Na realizaci stavební části jsme měli čtyři měsíce, takže bylo nutné veškeré práce organizovat a realizovat s maximálním nasazením,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva EP Rožnov Pavel Scholz.

Foto: Lenka Koryčanská, EP Rožnov

Rekonstrukce objektu zahrnovala kromě kompletní přípravy projektu a realizace stavby také vybudování infrastruktury, která zajistí dosažení přísných parametrů pro čisté prostory, od přívodu vzduchu, chlazení a topení pro úpravu vzduchu přes technologické odsávání z výroby až po silnoproudé rozvody a systémy měření a regulace, které zajišťují neustálý monitoring dodržování parametrů čistých prostor. „Součástí zakázky bylo i statické zajištění objektu, a to stažením železobetonových vazníků střechy pomocí předepjatých lan,“ popsal Pavel Scholz rozsah prací.

Vladislav Sobol

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (2)

  1. Myslim,ze o Roznove pod Radhostem jste toho napsali extrimne malo.Ti hosi v Onsemi si to jiste zaslouzi.
    Nicmene,je sokujici pro mne ze tento unikatni provoz dnes tak vsude zadanym semikondactoru bravurne i bezohledne prehlizite.!
    STYDTE se!

  2. Dobrý den, mám zájem o práci jen nevím na koho se obrátit? Předem děkuji za odpověď Orságová Jarmila. Hezký den

Napsat komentář