Největší vývozce ropy, Saúdská Arábie, chce do roku 2026 prodat více než 150 tisíc elektromobilů

Datum 29.10.2022

Foto: Lucid Motors

Není to omyl? Saúdská Arábie a prodej elektromobilů? Ne, není. Saúdové totiž vlastní 61% podíl v automobilce Lucid Motors. Podle Abdullaha al-Swaha, saúdskoarabského ministra komunikací a informačních technologií, země do roku 2026 vyrobí a vyveze více než 150 000 elektromobilů.

“Byl to sen, který se pod vedením korunního prince stal skutečností,” řekl al-Swaha. Vize 2030 je plán Saúdské Arábie na snížení emisí oxidu uhličitého, který má zároveň zemi nasměrovat k trvalému hospodářskému růstu.

Al-Swaha během diskuse o Národní průmyslové strategii, kterou korunní princ Mohammed bin Salmán představil na začátku tohoto týdne, uvedl, že “v roce 2026 bude království vyrábět a vyvážet více než 150 000 elektromobilů”.

Dále dodal, že investice Saúdské Arábie do společnosti Lucid Motors “zařadila království mezi vyspělé země”. Podle saúdskoarabského ministra investic Chálida al-Fáliha začala společnost Lucid Motors stavět svůj první zahraniční závod na výrobu elektromobilů v květnu letošního roku. Tento závod bude jedním ze tří montážních závodů automobilky.

Saúdskoarabský veřejný investiční fond (PIF) vlastní 61 % kalifornského výrobce elektromobilů. V dubnu saúdská vláda prozradila, že si u společnosti Lucid objednala 50 000 až 100 000 elektromobilů v průběhu následujících deseti let.

Kresba: Lucid Motors

Šéf společnosti Lucid Peter Rawlinson tehdy uvedl: “Dodávka až 100 000 elektromobilů Lucid v Saúdské Arábii představuje další klíčový okamžik v našem urychlování udržitelné dopravy po celém světě.” a dodal: “Jsme potěšeni, že můžeme podpořit Saúdskou Arábii v dosahování jejích cílů udržitelnosti, jak je nastínila Vize 2030 a Saúdská zelená iniciativa, tím, že do Saúdské Arábie dodáme naše pokročilé luxusní elektromobily. Plánujeme zahájit výrobu vozů v roce 2025 a v letech 2026 a 2027 výrobu zvýšíme na 150 000 vozů ročně.”

Saúdská Arábie sice vlastní přibližně 17 % světových zásob ropy, ale vysoce volatilní trh s ropou zatěžuje ekonomiku země v obdobích klesající poptávky po ropě, jako například v počátečních fázích pandemie Covid-19.

V rámci Vize 2030 si Saúdská Arábie klade za cíl zvýšit svůj hrubý domácí produkt (HDP) mimo ropu na 50 % oproti dnešním 16 %. Smělým cílem plánu je, aby na přelomu desetiletí bylo v saúdském hlavním městě Rijádu nejméně 30 procent automobilů a nákladních vozidel poháněno elektřinou.

Michal Matějíček
zdroj: Saudi Gazette

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář