Společnost Shell získává podíl na rozšíření plynového pole v Kataru

Datum 30.10.2022

Foto: Shell

Společnost Shell oznámila, že získá 9,375% podíl na rozšíření plynového pole v pobřežních vodách Kataru. Částka, za kterou tento podíl získá, nebyla zveřejněna.

Projekt rozšíření North Field South by měl mít roční kapacitu 16 milionů tun zkapalněného zemního plynu. Celkový projekt rozšíření North Field, který zahrnuje také North Field East, je “vůbec největším projektem v odvětví LNG”, uvedla společnost QatarEnergy. Těžbu chtějí zahájit v roce 2026.

Projekt nabyl na významu zejména v posledních měsících poté, co ruská invaze na Ukrajinu omezila dodávky plynu do Evropy. Společnost QatarEnergy odhaduje, že severní pole, které zasahuje pod Perským zálivem na íránské území, obsahuje přibližně 10 % známých světových zásob plynu.

Dohodu se společností Shell podepsali minulou neděli v Dauhá generální ředitel společnosti Shell Ben van Beurden a Saad Sherida Al-Kaabi, katarský státní ministr pro energetické záležitosti a generální ředitel společnosti QatarEnergy.

“Nové objemy LNG, které Katar dodá na trh, přicházejí v době, kdy zemní plyn nabývá na významu ve světle nedávných geopolitických otřesů a uprostřed naléhavé potřeby čistší energie pro splnění globálních cílů v oblasti životního prostředí,” uvedl Al-Kaabi.

Zahraniční společnosti mohou z celkového podílu na projektu získat jen 25 %. Dalšími hráči v rámci minoritního podílu jsou TotalEnergies SE, Eni Spa, ConocoPhillips a ExxonMobil. QatarEnergy bude držet zbývajících 75 %.

Richard Pappen
zdroj: tisková zpráva společnosti Shell

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář