NextPHAGE vyléčí infikované rány i bez antibiotik

Datum 06.11.2022

Foto: ČVUT

Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT vyvíjí a testuje zdravotnické prostředky nové generace, které díky využití nanovlákenných materiálů přinesou alternativu k antibiotikům při léčbě infikovaných ran.

Na projektu NextPHAGE se kromě výzkumného týmu Nanomateriály a biotechnologie ČVUT UCEEB podílí také Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a společnosti Inocure a Fagofarma. Jejich cílem je vytvoření antibakteriálních kožních krytů s využitím bakteriofágů. To jsou viry, které specificky napadají konkrétní bakteriální kmeny a lékařům umožňují účinně bojovat i proti bakteriím odolným vůči antibiotikům. Jejich použití v tradičních medicinálních přípravcích však dosud bylo značně problematické také z důvodu, že při skladování rychle ztrácely svou lytickou aktivitu.

Kožní kryty NextPHAGE překonávají tyto nedostatky zapouzdřením bakteriofágů do nanovlákenných materiálů se stabilizující funkcí. Díky tomu je bude možné běžně používat v nemocnicích i při domácím ošetření. Vyrobené nanovlákenné vrstvy s obsahem bakteriofágů jsou v současnosti testovány. Do budoucna by měly nabídnout účinnou alternativu k léčbě infikovaných ran antibiotiky, a pomoci tak předcházet vzniku antibiotické rezistence.    

Tým autorů ČVUT

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář