Společnost IBM představila nový kvantový čip

Datum 09.11.2022

Vodafone spolupracuje s IBM na přípravě aplikací pro kvantové počítače v telekomunikacích. Foto: IBM

Společnost IBM dnes oznámila, že vytvořila výkonnější kvantový čip, který je dalším krokem v jejím několikaletém úsilí o vytvoření kvantových počítačů. Čip Osprey se 433 qubity, který IBM představila na každoročním Quantum Summitu v New Yorku, má více než třikrát tolik qubitů než čip Eagle se 127 qubity, který představila loni.

IBM však hodlá tento výpočetní výkon v následujících letech postupně zvyšovat. Společnost uvedla, že v roce 2025 plánuje představit více než 4 000qubitový systém, který by byl schopen řešit některé problémy rychleji a přesněji než klasické počítače a také poskytovat přesná řešení problémů, které nejlepší dnešní počítače mohou pouze odhadovat, čímž by dosáhl milníku známého jako kvantová výhoda.

Dario Gil, viceprezident IBM a ředitel IBM Research, uvedl, že společnost bude pokračovat ve zvyšování počtu kvantových systémů a nakonec budou obsahovat miliony qubitů.

Dnešní počítače používají binární číslice neboli bity, které mohou být buď nuly, nebo jedničky. Kvantové počítače používají kvantové bity neboli qubity, které reprezentují a uchovávají informace v kvantovém stavu, který je komplexní směsí nul a jedniček. Stroje schopné podporovat tento kvantový stav mají potenciál třídit obrovské množství možností téměř v reálném čase.

Mezi typy problémů, které by kvantové počítače mohly jednoho dne řešit, patří simulace chování přírodních materiálů v chemii, a dokonce i prolomení kryptografie s veřejným klíčem používané k zabezpečení internetu, řekl Dr. Gil.

Společnost IBM dnes také oznámila partnerství se společností Vodafone Group, jehož cílem je prozkoumat způsoby využití klasických počítačů k obraně proti budoucím hrozbám pro šifrování pomocí kvantových technologií, a představila nový software, který má pomoci zmírnit chyby v kvantových systémech.

IBM není jedinou společností, která sází na kvantové počítače. Dalšími velkými hráči jsou Microsoft, Google a D-Wave Systems. Poslední zmiňovaná firma uvádí, že pracuje na počítači s více než 5 000 qubity. Společnost IBM navíc oznámila, že rozšířila základnu klientů experimentujících s jejími stávajícími kvantovými počítači na více než 210 společností.

Richard Pappen
zdroj: IBM

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář