ZAT a.s. dodá na JE Temelín další dvě budicí soupravy s regulátory AVR Safety

Datum 16.11.2022

Foto: ZAT

Český výrobce řídicích systémů ZAT a.s. dodá na Jadernou elektrárnu Temelín další dvě budicí soupravy turbogenerátorů pro turbíny o výkonu 1 200 MW v hodnotě přesahující 50 milionů korun. Navazuje tak na dodávku osmi generátorů AVR Safety, zasmluvněnou koncem loňského roku. Podle Iva Tichého, člena představenstva společnosti ZAT, proběhne realizace obou projektů do roku 2025. 

„Budicí soupravy, jejichž součástí je regulátor AVR Safety, jsou určeny pro nouzové napájení primárního okruhu jaderné elektrárny. Svým výstupem, tedy velikostí budicího proudu, zajišťují přesnou regulaci statorového napětí generátoru a dalších veličin. Umožňují zapojení do skupinové regulace s ostatními elektrárnami, což pomáhá stabilitě v celé rozvodné síti,“ upřesňuje Karel Stočes, ředitel pro obchod a marketing společnosti ZAT. 

Regulátor AVR Safety uvedl ZAT na trh v roce 2020. Jeho přínosem jsou nižší náklady na provoz díky větší spolehlivosti, kompaktnost řešení, dlouhý životní cyklus minimálně patnáct let a snadná migrace v případě záměny stávajícího regulátoru s rychlým uvedením do provozu. Budicí soupravy včetně regulátorů buzení splňují požadavky norem IEC a EN.  

Nové produkty pro jadernou energetiku

Společnost ZAT dodává řídicí systémy do jaderné energetiky už padesát let. České systémy jsou nasazeny na třiceti procentech jaderných elektráren v Evropě a deseti ve světě. Za posledních pět let firma investovala do nových technologií, rozvoje infrastruktury, digitalizace, vývoje vlastních platforem, produktů a projektových řešení pro jadernou energetiku přes 200 milionů korun.

V minulém roce vývojové oddělení firmy například dokončilo vývoj nového řešení systému řízení a monitorování polohy regulačních mechanismů ​​pro reaktory typu VVER 1000/1200. Velkou výhodou je, že systém lze aplikovat i na jiné typy regulačních mechanismů velkých i malých reaktorů.​ Představilo také vlastní operátorský HMI subsystém SandRA Horus, který splňuje požadavky na použití pro bezpečnostní funkce vyšších kategorií. 

„Jak realizací zakázek u nás i ve světě, tak vývojem a modernizací našich produktů neustále udržujeme a rozšiřujeme jaderné know-how. Disponujeme také jedním z nejmodernějších řídicích systémů na trhu, postaveném na moderní součástkové základně, který splňuje maximální požadavky na vysokou bezpečnost, spolehlivost a dlouhou životnost. Proto věříme, že jako úspěšná česká firma s aktuálně rozpracovanými zakázkami v sedmi státech světa budeme moci uplatnit naše řídicí systémy také při dostavbě nového jaderného zdroje v České republice,“ doplňuje Ivo Tichý. 

Malé modulární i výzkumné reaktory

Příbramská firma nemá ambice pouze v oblasti dodávek pro velké bloky. Chce se podílet také na projektech výstavby malých modulárních reaktorů v Evropě i ve světě.

„Máme zkušenosti s vývojem a nasazením technologií pro malé jaderné reaktory, například v dodávkách pro výzkumný reaktor LVR-15 v Centru výzkumu Řež, nebo pro malý experimentální jaderný reaktor v Brazílii. Naše systémy se podílejí i na vývoji jaderného reaktoru čtvrté generace. Jsme připraveni zapojit se už do vývoje nových technologií,“ uzavírá Karel Stočes.

Denisa Ranochová

Napsat komentář