Před dvěma měsíci se v Ostravě konala první elektrotechnická výstava Volty.cz

Datum 20.11.2022

Foto: Pavel Molinek

Samotné výstaviště, kde se konala výstava Volty.cz, je dvojhalí původní Elektrocentrály šachty Karolina, které zázrakem ušlo demolici, a naopak bylo zrestaurováno a jsou zde architektonicky zajímavé a nádherné vystavovací prostory, kde oproti PVA v Letňanech máte nad hlavou spoustu zajímavého prostoru, a ne plechový strop. A hlavně je zde dostatek (zatím) i prostoru (4 800 m2) pro vystavovatele. I proto byl o tuto výstavu velký zájem od vystavovatelů nejen těch z Ostravy, ale i z Prahy či z Polska nebo Slovenska. A protože vstup na tuto výstavu byl zdarma (a organizátor tím rozumně ušetřil na zbytečném tisku a distribuci vstupenek a pak kontrol u vchodu), tak kolik jich nakonec za ty 3 dny (20. – 22. září) přišlo se přesně neví, ale odhadem jich bylo určitě přes 5 000 a co je důležité – bylo mezi nimi i mnoho studentů odborných škol, a jako bývalý kantor dobře vím, že když si mohou studenti vše osahat a vidí to ve skutečnosti, tak to lépe pochopí. A když si uvědomíme, že ve stejný termín se konaly v Praze pravidelné výstavy FOR ARCH + FOR INTERIOR, tak je to pro první ročník této výstavy nesporně velký úspěch. 

A co tedy bylo v Ostravě k vidění? Největší stánek měl samozřejmě generální partner výstavy Energetický holding Malina, která se této výstavy zúčastnila, přestože současně vystavovala i v Praze na FOR ARCHU. Tato ryze česká firma se chopila současné obrovské příležitosti v instalacích solárních elektráren a tepelných čerpadel, ale místo nákupu čínských výrobků si nechává v Číně vyrábět své výrobky, a nebála se udělat včas obrovský nákup baterií k nim, takže jich má i v nynějším velkém zájmu o ně stále dostatek a je schopna do půl roku na klíč tyto výrobky instalovat. A aby to dokázala i nadále, tak zároveň nabízela na výstavě zajímavé pracovní příležitosti, které jsou zvláště na ostravsku potřebné.

Foto: Petr Měchura

Zajímavý stánek měla společnost GHV trading, dodávající revizní přístroje a měřidla pro bezpečnost elektrických sítí. Všechny možné i nemožné revizní a testovací přístroje nabízela též slovenská firma MERaTEST ze Staré Turé jako zastoupení společnosti SONEL. Testování infrastruktury pro elektromobilitu v souladu s normami a standardy pak nabízela společnost GMC – měřící technika s.r.o. z Blanska. Opavská rodinná firma TIPA má už za sebou 30 let úspěšné práce odborníků na elektro, domov a vše, co je s tím spojeno, tedy nyní i pro fotovoltaiku.

Osvětlení pro Smart Home na 24 V pak nabízela společnost KAMAELEKTRO, zastupující firmu MINALOX. Před 30 lety by to bylo super, hlavně kvůli tomu, že tehdejší účinnější halogenové žárovky měly jednak problémy s napětím 230 V, ale též proto, že pro napětí 12 či 24 V bylo vlákno žárovek kratší, a tudíž ho bylo možno přežhavit a tím zvýšit jejich účinnost či životnost. A svou roli hrály i menší rozměry a bezpečnost. Dnes ale už většinou používáme proudové chrániče, takže úraz elektrickým proudem už nehrozí, a zářivky a výbojky či LEDky mají několikanásobnou účinnost i životnost, byť za cenu horšího podání barev světla. Žárovka jako teplotní zdroj je přece jen nejblíže přirozenému zdroji světla Slunci, a to, že má větší spotřebu v době topné sezony (u nás od 250 v Praze do 350 dní na horách v roce) vůbec nevadí, zkrátka nám vytápí byt místo kamen. Ale nízkonapěťové zdroje mají své použití i dnes, například ve vlhkých prostorách či v otevřených instalacích, kde by proudové chrániče neustále vypínaly. Ale tato společnost kromě toho dováží i různá čidla tlaku, vody, plynu, či magnetický senzor např. pro sledování polohy bran (např. zda se dovřela).

Pod heslem „Stejná práce za polovinu času“ nabízela kladenská firma NKT ruční vozík pro kabelové bubny QADDY, a nejde jen o čas, ale i omezení úrazů zad zdviháním těžkých břemen – jednoduché a účinné! A samotnou technikou zpracování kabelů (stříháním, spojováním, šroubováním spojek, testery, spojovací technikou) se zabývá společnost SENO s.r.o., která na výstavě měla též svůj stánek.

Ostravská obchodní společnost Damija nabízela nejen své služby pro průmyslové, veřejné i interiérové osvětlení, ale též i propagační či vánoční osvětlení. Společnost DREKOMA pak nabízela zvlhčování vzduchu vodní mlhovinou od společnosti Merlin, které může částečně nahradit klimatizaci, což bude mít význam hlavně příští léto, pokud bude ještě trvat přebytek slunečních dnů a nedostatek elektrické energie.

Přítomny byly samozřejmě i české malé (Elektro Bečov) či velké společnosti (např. ELKO holding s bezdrátovou elektroinstalaci iNELS), či již napůl zahraniční (OEZ – Siemens) společnosti, či zcela zahraniční společnosti NOARK, Schrack Technik, Legrand, Megger, Murrelektrik a další, dodávající různé jističe, chrániče, zásuvky, spínače, zdroje, čidla, regulátory či elektroměrové skříně. Pokud si ale někdo myslí, že bezdrátovou instalací ušetří dráty, tak se hrubě mýlí, protože s ní ušetří jen kroky k vypínači, ale nikoliv dráty ve zdi, ty tam musí i nadále zůstat, protože samotnou energii přes neutuchající pokusy a snahu stále ještě bezdrátově s dostatečným výkonem přenášet neumíme, zatímco signály již ano.

Hlavně mladé návštěvníky pak zaujalo množství firmou VSETT vystavovaných elektrokoloběžek jak na silnici, tak i do terénu, které zatím u nás ještě vystavovány nebyly. Některé z nich měly i výkon 2 x 2000 W (akumulátor 35 Ah, 72 V, náhon na obě kola s 11″ pneumatikami a 2 hydraulickými brzdami), rychlost zákonných 25 km/h, což se zdá jako nesmysl. Já jsem si před lety přestavěl terénní celoodpružené kolo na elektrokolo s akumulátorem 15 Ah 48 V, do kopce táhne výkonem až 1000 W, po rovině uhání až 40 km/h, ale v terénu je to už spíše minimum, tam je třeba aby i při malých rychlostech byl k dispozici dostatečný krouticí moment, který cyklistu vytáhne z náklonu a případného držkopádu, takže OK. 

Vystavovala i jediná naše firma, která vydává příslušné elektrotechnické a jiné technické příručky pod značkou in-el a unit.

A jak už je zvykem i na jiných výstavách, i na této po celou dobu 3 dní probíhal doprovodný program, skládající se z několika desítek přednášek a následných diskusích. Hned první den byl den elektromobility, kde byly nejlepšími přednášky společnosti Schrack Technik o nabíjení elektromobilů – jak to funguje a případně nefunghuje, po které i laik poznal, jaké jsou rozdíly mezi různými typy nabíječek, a též přednáška šéfa firmy SECTRON Pravdy a mýty o elektromobilitě, kde popisoval své osobní zkušenosti z firmy, která již jezdí pouze s elektromobily. Nicméně současné ceny elektřiny s efektivitou elektromobilů hodně zamávaly, takže to, co platilo včera, dnes už platit nemusí.

Po přednáškách pak hrála každý den jiná kapela jako oddychovka. A samozřejmě po celou dobu byly k dispozici i stánky s občerstvením či teplým obědem.

Celá výstava se konala pod záštitou moravskoslezského kraje, resp. její příspěvkové organizace Moravskoslezského energetického centra, která tam měla své poradenské centrum pro návštěvníky.

JUDr. Ing. Petr Měchura

Napsat komentář