ECO – První řada kluzných pouzder z regranulovaných triboplastů

Datum 23.11.2022

Řada kluzných pouzder ECO sází na regranulované materiály a stejně jako všechny tribopolymery od firmy igus nevyžadují mazání a údržbu. Foto: HENNLICH/igus

Společenské změny, odpovědnost vůči životnímu prostředí a změněný způsob nakládání s plasty se dotýkají i průmyslu. Pro zákazníky, kteří oceňují udržitelnější rozvoj a design pro své pohyblivé aplikace, nyní firma igus výhradně zastoupená v Česku společností HENNLICH nabízí zajímavou alternativu: V nové řadě iglidur ECO jsou k dispozici čtyři nové materiály vyrobené z recyklovaného plastu.

Firma igus, která se specializuje na pohyblivé triboplasty v Kolíně nad Rýnem vyvíjí a testuje tribologicky optimalizované vysoce výkonné plasty pro pohyblivé aplikace. Jde o kluzná pouzdra, lineární kluzná vedení, kuličková nebo kloubová ložiska, energetické řetězy, kabely, materiály pro 3D tisk nebo dokonce na triboplastech založenou cenově výhodnou automatizaci. 

„Výhody tribopolymerů jsou zřejmé. Jsou lehké, vyžadují minimální údržbu a během své životnosti nevyžadují dodatečné mazání. Velká výhoda, protože jen v Německu se ročně prodá kolem milionu tun mazacích olejů a mazacích tuků, z nichž velká část končí v životním prostředí. Použitím technologie kluzného pouzdra iglidur lze toto znečištění snížit a zároveň zvýšit životnost aplikace,“ říká Tomáš Vlk, produktový manažer pro triboplasty igus ve firmě HENNLICH.

Čtyři samomazné a bezúdržbové materiály iglidur ECO

Nová řada se skládá z 97 až 100 procent z regranulovaných materiálů iglidur. Při výrobě se používají například vtoky, klasický odpad při výrobě vstřikování. Nová řada kluzných pouzder zahrnuje čtyři materiály, které demonstrují své výhody v široké škále aplikací: iglidur ECO H je zvláště odolný vůči teplotám a médiím, a proto je vhodný pro vysoce korozivní a horká prostředí. Iglidur ECO P nabízí vysokou mechanickou pevnost s nízkou absorpcí vlhkosti, a proto je optimální pro venkovní použití. Levný materiál iglidur ECO A180 je vhodný pro aplikace citlivé na cenu, zatímco iglidur ECO G je extrémně robustní a všestranný.

Méně mikroplastů díky otěruvzdorným plastům odolným proti oděru

Stejně jako celá řada kluzných pouzder iglidur jsou všechny materiály ECO bez maziva a životnost lze vypočítat online. Nová řada ECO a dalších 58 materiálů iglidur dokázaly svou odolnost proti oděru a opotřebení v 15 000 tribologických testech ročně. Menší otěr znamená menší znečištění mikroplasty a výrazně delší životnost. Výměna stroje nebo jednotlivých komponent není nutná tak rychle. Pokud jsou i tyto komponenty „inteligentní“ a přesně předpovídají svou životnost v reálném provozu, lze od intervalů údržby a výměny upustit. Kluzné pouzdro se vymění přesně tehdy, když je to nutné. Tím lze také zvýšit životnost jednotlivých komponent v aplikaci.

Martin Jonáš

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář