Mastodon nabírá na síle po převzetí Twitteru Elonem Muskem

Datum 25.11.2022

Fotomontáž: Volty.cz

Decentralizovaná sociální síť Mastodon těží z chaotického převzetí Twitteru Elonem Muskem, který krátce po jeho převzetí propustil téměř polovinu svých zaměstnanců. Mastodon byl sice založen už na počátku roku 2016, podobně jako portál Volty.cz, který má nyní nově na Mastodontu svůj účet, nyní však zažívá opravdový boom.

V příspěvku na Twitteru – kde Mastodon úspěšně propagoval svou aplikaci těm, kteří nyní uvažují o opuštění služby – uvedl, že jen za poslední týden se k Mastodonu připojilo čtvrt milionů lidí. Někteří uživatelé Twitteru hledají alternativu vzhledem k navrhovaným změnám, které se chystají na platformě pod novým vlastnictvím Elona Muska, včetně požadavku předplatit si nový “Twitter Blue” za 7,99 dolaru měsíčně, aby si účty zachovaly ověřovací značku. Tato částka ale ověření uživatele nezajistí, jelikož “vyhazov” z Twitteru postihl také zaměstnance, kteří toto ověřování měli na starosti. Vznikly tak “ověřené účty” Jesus Christ nebo účet americké farmaceutické společnosti Eli Lilly vyrábějící mimo jiné inzulín, patřící vtipálkovi, který oznámil, že Eli Lilly bude od nynějška poskytovat inzulín zcela zdarma. Její akcionáři zpanikařili a začali se akcií této farmaceutické společnosti houfně zbavovat. V den tohoto oznámení se tak snížila hodnota firmy o 4,37 %, což v kapitálové evaluaci dělalo 15 miliard dolarů.

Na rozdíl od Twitteru a v podstatě všech ostatních populárních platforem sociálních médií, poskytuje Mastodon svým uživatelům autonomii a rozhodovací pravomoc nad fungováním celé platformy. Když se vám pravidla jednoho serveru na Mastodonu nelíbí, můžete se posunout na jiný, víc vhodný pro váš typ názorů a zvyklostí. Server může vytvořit jakákoli osoba nebo organizace a na něj si pak může kdokoliv založit svůj účet, samozřejmě platí, že můžete komunikovat i s uživateli z jiných serverů. Redakce Volty.cz si vybrala MastodonCzech.

René Pajurek

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář