Velká Británie zakazuje používat čínské sledovací kamery na “citlivých” místech

Datum 28.11.2022

Významná čínská společnost Hikvision, která se zabývá výrobou sledovacích kamer, popřela názory, že by představovala hrozbu pro národní bezpečnost Velké Británie poté, co britská vláda zakázala používání jejich kamerových systémů na “citlivých” místech na území Velké Británie.

Omezení, která byla oznámena minulý čtvrtek, zabrání úřadům v instalaci technologií, které jsou vyráběny společnostmi podléhajícími čínskému zákonu o národním zpravodajství, který vyžaduje, aby čínští občané a organizace spolupracovali se zpravodajskými a bezpečnostními službami své země.

Společnost uvedla, že doufá, že bude okamžitě jednat s britskými úředníky, aby si s nimi vyjasnila to, co považuje za nedorozumění ohledně svého podnikání.

“Hikvision je výrobce zařízení, který nemá žádný přehled o videodatech koncových uživatelů,” uvedla společnost se sídlem v Chang-čou. “Společnost Hikvision nemá přístup k videodatům koncových uživatelů a nemůže předávat data od koncových uživatelů třetím stranám. Nespravujeme databáze koncových uživatelů ani neprodáváme cloudová úložiště ve Velké Británii.”

Ministr britské vlády Oliver Dowden ve čtvrtečním prohlášení pro britský parlament uvedl, že na základě bezpečnostní prověrky bylo vládním úřadům nařízeno, aby přestaly používat zařízení vyráběná společnostmi, které podléhají zákonu o národních zpravodajských službách.

Dowden uvedl “hrozbu pro Spojené království a rostoucí schopnosti a propojení těchto systémů”, aniž by ji blíže specifikoval. Vládním úřadům bylo rovněž doporučeno, aby zvážily, zda “takové zařízení, které je nasazeno na citlivých místech, raději neodstraní a nenahradí jiným, než aby čekaly na jakoukoli plánovanou výměnu v rámci další modernizace”, uvedl. Ministr dodal, že ministerstva by mohla přezkoumat, zda by podobná opatření neměla být přijata i na místech, která nejsou považována za citlivá.

Tento krok přichází několik měsíců poté, co britští zákonodárci vyzvali k zákazu technologií společností Hikvision a Dahua, dalšího čínského výrobce sledovacích kamer, s odvoláním na obvinění, že se tyto firmy podílely na umožnění porušování lidských práv Ujgurů v Sin-ťiangu.

Spojené státy v roce 2019 zařadily společnost Hikvision a další čínské společnosti na obchodní černou listinu a zakázaly jim dovážet americké technologie právě kvůli takovýmto podobným obviněním.

V prohlášení, které v červenci zveřejnila britská nezisková skupina Big Brother Watch, jež se zabývá vyšetřováním používání sledovacích systémů, 67 poslanců britského parlamentu uvedlo, že čínským společnostem by měl být zakázán prodej jejich výrobků v zemi.

Organizace Big Brother Watch tehdy uvedla, že “zjistila, že většina veřejných orgánů používá kamery CCTV od společností Hikvision nebo Dahua, včetně 73 % radnic v celém Spojeném království a 57 % středních škol v Angli.

Milan Matějíček
zdroj: BBC

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář