BMW zvyšuje investici do maďarské továrny na elektromobily na více než dvě miliardy eur

Datum 29.11.2022

Foto: Marc Noorman, Unsplash

Společnost BMW minulý pátek zvýšila svou plánovanou investici do továrny na výrobu elektromobilů, která se staví v Maďarsku na více než dvě miliardy eur a uvedla, že na místě postaví závod na montáž vysokonapěťových baterií za 500 milionů eur. Má se jednat o největší továrnu na baterie ve střední Evropě.

“V Debrecínu stavíme nejmodernější závod na světě. S naší iFACTORY nastavujeme nové průmyslové standardy pro výrobu vozidel. Naše investice podtrhují náš systematický přístup k zavádění e-mobility” řekl Milan Nedeljković, člen představenstva BMW.

Automobilka již dříve uvedla, že na továrnu v Debrecínu, která má být otevřena v roce 2025 a má se rozjet na výrobu 150 000 vozů ročně, vynaloží více než jednu miliardu eur. Nyní svůj záměr investovat tam zdvojnásobila. Maďarská vláda poskytne na dodatečnou investici nevratnou dotaci ve výši 13,5 miliardy forintů (33 milionu euro), uvedl na tiskové konferenci ministr zahraničí Peter Szijjarto.

“Úzká vazba mezi montáží baterií a výrobou vozidel je součástí naší strategie,” řekl Markus Fallboehmer, senior viceprezident pro výrobu baterií ve společnosti BMW.

BMW montuje baterie ve třech závodech v Německu, dále ve svém závodě v americkém Spartanburgu a v čínském Šen-jangu a v Evropě bude odebírat bateriové články od čínských výrobců baterií CATL a EVE.

V závodě na montáž baterií vznikne dalších pět set pracovních míst. Orbánova vláda vkládá do investic do elektromobilů a baterií naděje, že Maďarsko, které je silně závislé na sektoru spalovacích automobilů, přejde do další fáze rozvoje tohoto odvětví, které tvoří přibližně 5 až 6 % HDP a zaměstnává více než 150 000 lidí.

Německé automobilky dlouhodobě přispívají k maďarské ekonomice, v zemi působí další dvě německé prémiové značky Mercedes-Benz a Audi a řada významných dodavatelů včetně Continentalu.

Milan Matějíček
zdroj: BMW

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář