Zumtobel rozsvítil Porsche Centrum Brno

Datum 29.11.2022

Foto: Michaela Procházková

Skupina Zumtobel navrhla a dodala po pražském Porsche Centru kompletní systém osvětlení také v novém Porsche Centru Brno. V pečlivě navržené sestavě se uplatňují silné stránky jednotlivých typů svítidel Zumtobel. Jejich činnost diriguje vyspělá řídicí elektronika, která je součástí kompletní digitalizace a automatizace celé budovy. Tím se podařilo skloubit zdánlivě protichůdné požadavky na intenzivní osvětlení i ochranu životního prostředí.

„Z úspěšné spolupráce se společností Porsche Inter Auto CZ na modernizaci jejích prodejních a servisních center, nejprve v Praze a nyní i v Brně, mám velkou radost, protože inovativní technika a exkluzivní design našich svítidel Zumtobel dokonale ladí s hodnotami a produkty značky Porsche,“ uvedl Jan Vacek, generální ředitel společnosti ZG Lighting, české pobočky nadnárodní společnosti Zumtobel Group. „Stejně jako v Praze jsme i v Brně zrealizovali kompletní osvětlení nové budovy včetně řídicího systému, který vychází vstříc aktuálním požadavkům na maximální digitalizaci a automatizaci.“

Porsche Centrum Brno zajišťuje majitelům údržbu a servis vozů Porsche a nabídka jeho služeb zahrnuje také prodej nových a ojetých automobilů. Tomu byl přizpůsoben i výběr svítidel pro celou budovu i její jednotlivé zóny se specifickými funkcemi, které umožňují zaměstnancům pobočky Porsche Brno budovat s klienty užší vztahy na základě vysoce osobního přístupu. 

Interiér budovy na ploše 400 m2 je rozdělen do čtyř modulů: Highlight (exkluzivní modely), E-Performance (elektrické vozy a PHEV), Porsche Approved (ojeté vozy, příslušenství Tequipment a Lifestyle) a Porsche Platz (kavárna).

Samozřejmostí byla úzká spolupráce s architekty, aby inovativní osvětlení dokonale ladilo s esteticky vytříbeným architektonickým řešením exteriéru a interiéru celého objektu a zohledňovalo specifické požadavky jednotlivých aplikací. Zatímco celkové osvětlení mají na starosti svítidla Cardan, správné nasvícení čtyř vystavených automobilů zajišťuje sestava výkonných reflektorů VIVO II. V prostorách přímého příjmu vytvářejí příjemnou atmosféru svítidla Sloin. V kombinaci s vestavěnými stropními svítidly MIREL umožňují reflektory VIVO II účinné osvětlení s mimořádnou úsporností.

Kompletní systém osvětlení Zumtobel v zákaznicky orientovaném Porsche Centru Brno byl od začátku koncipován tak, aby mohl být nedílnou součástí digitalizované a automatizované budovy. Tím se zvyšuje nejen provozní hospodárnost osvětlení, ale také uživatelská přívětivost, protože veškeré systémy od hudby přes televizi až po osvětlení lze ovládat z jednoho tabletu. Ve všech případech je zdrojem světla vyspělá technologie LED, která snižuje spotřebu elektrické energie, a tím i emise CO2.

Nové Porsche Centrum Brno je jedním z prvních konceptů nového stylu „Destination Porsche“ nejen v regionu střední a východní Evropy, ale i v globálním měřítku. Cílem nového designového pojetí bylo vytvořit prostor, v němž na fanoušky značky Porsche a majitele těchto výjimečných sportovních vozů čekají nevšední zákaznické zážitky vycházející ze vzrušujícího digitálního životního stylu. Stavba nového Porsche Centra Brno začala 1. listopadu 2021 a trvala 9 měsíců. Vyžádala si investici ve výši 1,7 milionu eur.

Michaela Procházková

Napsat komentář