Westinghouse je připraven realizovat projekt pro Českou republiku se společností Bechtel

Datum 30.11.2022

Westinghouse a Bechtel předkládají ČEZ nabídku na projekt jaderné elektrárny Dukovany 5. Foto: Commlab

Společnost Westinghouse Electric Company dnes předložila svůj návrh na zvýšení využití jaderné energie v České republice prostřednictvím nasazení reaktoru AP1000, nejpokročilejšího a nejosvědčenějšího jaderného reaktoru v provozu na celém světě.

Návrh předložený společně se společností Bechtel Nuclear Power Company počítá s výstavbou jednoho bloku AP1000 v lokalitě Dukovany s možností potenciální výstavby dalšího bloku v této lokalitě a dvou dalších bloků v prostorách Temelínu. Společnosti Westinghouse a Bechtel budou spolupracovat s českým jaderným průmyslem, aby naplnily klíčové role při nákupu zařízení a výstavbě reaktorů.

„Jsme hrdí na to, že máme příležitost rozšířit naši dlouhodobou podporu jaderného průmyslu v České republice,“ řekl David Durham, prezident divize Energy Systems společnosti Westinghouse. „Při pokračujícím směřování Česka k bezpečnější, čistší a jistější energetické budoucnosti je naše technologie AP1000 bezkonkurenční v rozsáhlé a bezpečné dekarbonizaci elektrické sítě.“  

„Tým společností Westinghouse a Bechtel nabízí bezpečnou, ověřenou a licencovanou technologii, která je na jiných místech již v provozu,” řekl John Howanitz, prezident Globální obchodní jednotky společnosti Bechtel pro jadernou energetiku, bezpečnost a životní prostředí. „Obě společnosti mají aktuální a praktické zkušenosti s výstavbou elektrárny s využitím reaktorů Westinghouse. V kombinaci s vynikajícími schopnostmi českého jaderného průmyslu věříme, že náš návrh nabízí skvělou hodnotu.“

Dvě jednotky AP1000 se připravují na spuštění v závodě Vogtle poblíž Waynesboro v Georgii ve Spojených státech, kde společnost Bechtel dokončuje výstavbu. Jaderné palivo bylo zavedeno do aktivní zóny 3 během října a spuštění komerčního provozu se předpokládá v prvním čtvrtletí roku 2023.

Začátkem tohoto měsíce polská vláda vybrala reaktor AP1000 pro zahájení svého vůbec prvního programu jaderné energetiky a oznámila svůj záměr postavit tři bloky s možností přidání dalších tří bloků ve druhé lokalitě. Nasazení technologie AP1000 povede k regionální synergii, která bude přínosem i pro český jaderný program.

Jaderný reaktor AP1000 je jediným provozovaným reaktorem generace III+ s plně pasivními bezpečnostními systémy, modulární konstrukcí a s nejmenší plochou na MWe na trhu. Vedle dvou jaderných bloků AP1000, které jsou dokončovány v elektrárně Vogtle ve Spojených státech, čtyři bloky AP1000 v Číně v současné době dosahují provozních rekordů a čtyři dodatečné bloky jsou ve výstavbě. Technologie společnosti Westinghouse AP1000 byla také vybrána pro výstavbu dalších dvou jednotek v Číně, pro devět jednotek na Ukrajině a je zvažována pro výstavbu na mnoha dalších místech v oblasti střední a východní Evropy, ve Spojeném království a Spojených státech.

Lucie Richterová

Napsat komentář