Britské královské námořnictvo zadalo zakázku na největší evropskou ponorku bez posádky

Datum 02.12.2022

Cetus má rozšiřující modul pro větší náklad. Grafika: Ministerstvo obrany Velké Británie

Královské námořnictvo Velké Británie zadalo společnosti MSubs zakázku v hodnotě 15,4 milionu liber na stavbu špičkové robotické ponorky s názvem Cetus, která bude největší v Evropě a bude se moci potápět hlouběji než běžné ponorky.

V rámci své modernizace kladou Britové stále větší důraz na automatizaci, robotiku a autonomní vozidla. To umožňuje, aby obří letadlové lodě, jako je HMS Queen Elizabeth, vyžadovaly posádku pouze 1 600 námořníků a členů posádek. To urychluje údržbu a otevírá nové možnosti, které zefektivňují námořnictvo a zároveň ohrožují méně lidských životů, které bude potřeba v přímém boji nasadit.

Kontrakt se společností MSubs z anglického Plymouthu je určen na financování projektu Cetus, který je pojmenován podle mořské příšery z řecké mytologie. Její dodání námořnictvu je naplánováno za dva roky a jejím hlavním účelem je sloužit jako podvodní experimentální platforma podobná hladinové technologické lodi XV Patrick Blackett pro hodnocení a testování nového vybavení s cílem začlenit technologii do flotily.

Podle britského ministerstva obrany má Cetus v konečném důsledku vést k operačním autonomním ponorkám, které mohou pracovat samostatně nebo v týmu s posádkou. Kromě toho se bude moci ponořit hlouběji než konvenční ponorky, čímž se zvýší schopnosti flotily.

Po dokončení bude Cetus dlouhý 12 m, bude mít průměr 2,2 m a výtlak 17 tun, což z něj činí největší ponorku evropského námořnictva a druhou největší autonomní ponorku amerického námořnictva LSV-2 Cutthroat. Bude poháněna bateriemi, což jí zajistí dojezd tisíc mil (1600 km), který však lze zvýšit přidáním dalších baterií do modulární architektury.

Rozměry byly zvoleny tak, aby se Cetus vešel do standardního přepravního kontejneru pro snadnou přepravu a mohl operovat z jakékoli lodi královského námořnictva nebo jeho spojenců. Kromě toho bude k dispozici volitelná střední část, kterou bude možné přidat, aby poskytla dvojnásobnou kapacitu běžného užitečného zatížení.

Richard Pappen
zdroj: Royal Navy

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář