První bombardér šesté generace B-21 na světě byl představen v Kalifornii

Datum 04.12.2022

Společnost Northrop Grumman a americké letectvo představují B-21 Raider, první letoun šesté generace na světě. Foto: Northrop Grumman

Společnost Northrop Grumman a americké letectvo konečně po více než třech desetiletích představily první letoun šesté generace na světě. B-21 “Raider”, bombardér dlouhého doletu schopný nést také jaderné bomby, byl podle tiskové zprávy amerického zbrojařského gigantu představen v pátek v závodě této společnosti v Palmdale v Kalifornii.

“Tým společnosti Northrop Grumman vyvíjí a dodává technologie, které rozvíjejí vědu, hledí do budoucnosti a přenášejí ji sem a právě teď,” řekla Kathy Wardenová, generální ředitelka a prezidentka společnosti Northrop Grumman a dodala “B-21 Raider definuje novou technologickou éru a posiluje roli Ameriky při zajišťování míru prostřednictvím odstrašení.”

“B-21 Raider je důkazem trvalých výhod Ameriky v oblasti vynalézavosti a inovací,” řekl Lloyd J. Austin III, ministr obrany USA a dodal “A je důkazem dlouhodobého závazku ministerstva budovat pokročilé schopnosti, které posílí americkou schopnost odrazovat agresi dnes i v budoucnosti.”

Mezi vlastnosti šesté generace patří velmi pokročilé informační technologie, vylepšená technologie stealth a otevřená architektura. Letoun B-21 se může propojit do všech oblastí a mnoha systémů v celém bojovém prostoru. Může se rychle vyvíjet díky rychlým technologickým modernizacím, které mu dávají nové schopnosti, aby překonal potenciální hrozby.

Podle Kathy Wardenové, výkonné ředitelky společnosti Northrop Grumman, která Raider vyrábí, se “Raider” od B-2 výrazně liší. Použití nových technologií pohonu, stejně jako použití pokročilých materiálů v nátěrech, aby byl bombardér hůře odhalitelný, a nové techniky řízení elektronického vyzařování, které umožní bombardéru oklamat nepřítele, jsou některé z funkcí, o kterých zatím víme.

Utajovaný bombardér je základním kamenem úsilí Pentagonu o zlepšení obrany v reakci na rychlou modernizaci čínské armády.

Richard Pappen
zdroj: tisková zpráva Northrop Grumman

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

  1. Jen aby to nebyl průser jako s málopočetným a poruchovým nedodělkem F-22 nebo F-35.

Napsat komentář