TSMC bude v roce 2024 vyrábět 4nm čipy v arizonské továrně

Datum 07.12.2022

Kancelářské prostory společnosti ve Phoenixu podle návrhu společnosti TSMC. Grafika TSMC

Společnost Apple již delší dobu naléhá na TSMC, aby začala vyrábět některé ze svých modernějších čipů v Americe. To jde ruku v ruce s americkou politikou, která se zasazuje o to, aby Spojené státy nebyly závislé na dovozu počítačových čipů ze zahraničí. Dříve se očekávalo, že TSMC zahájí v Arizoně výrobu 5nm čipů, ale tuto představu zřejmě zavrhla ve prospěch výroby N4, což jsou 4nm čipy.

Společnost investuje do továrny 12 miliard dolarů a výrobu plánuje nastartovat do roku 2024. Své plány údajně oznámí příští týden během tiskové konference s prezidentem Bidenem a ministryní obchodu Ginou Raimondo. Na akci bude přítomen i šéf společnosti Apple Tim Cook.

Zobrazení továrny ve Phoenixu v Arizoně při jejím dokončení v roce 2024. Grafika: TSMC

Apple má předběžně zarezervováno asi třetinu produkce nové továrny. TSMC také poblíž plánuje výstavbu druhého závodu, který bude v budoucnu zvládat výrobu 3nm čipů. Nebyl však uveden žádný časový plán, kdy tento závod zahájí výrobu.

Pro TSMC je to milník, protože společnost bude poprvé vyrábět některé ze svých pokročilejších produktů mimo Tchaj-wan a volba Spojených států je jak ekonomická, tak má i politické a bezpečnostní pozadí. Společnosti to totiž pravděpodobně poskytne určitou odolnost proti nejhoršímu scénáři čínské invaze na Tchaj-wan. Také americká vláda letos přijala zákon CHIPS Act, který má podpořit úsilí společností vyrábějících polovodiče ve Spojených státech. Tento zákon poskytuje miliardové dotace na rozšíření továren a výzkum a vývoj.

Richard Pappen
zdroj: Taiwan News

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář