Turecké plovoucí elektrárny dodají elektřinu Ukrajině

Datum 09.12.2022

Plavidlo třídy Karpowership Khan. Foto: Karpowership

Po ruských útocích na energetickou soustavu Ukrajiny nabízí pomoc turecká společnost Karpowership s dodávkami elektřiny na Ukrajinu přes Moldavsko a Rumunsko prostřednictvím svých plovoucích elektráren. S tímto prohlášením přišla turecká tisková agentura Anadolu.

“Jednáme s městskou správou Oděsy a ukrajinskou elektrárenskou společností Ukrenergo o umístění tří plovoucích elektráren v blízkosti Oděsy o celkovém výkonu 300 až 400 megawattů. Tento výkon může zajistit elektřinu pro jeden milion domácností. K zajištění tohoto výkonu můžeme vyslat tři až čtyři lodě” uvedla v rozhovoru v sídle společnosti Zeynep Hareziová, členka představenstva společnosti Karpowership pro obchodní operace.

Hareziová uvedla, že lodě směřující na Ukrajinu nelze v současné době pojistit, proto, ačkoli se původně plánovalo, že lodě budou umístěny poblíž ukrajinského města Oděsa, a zástupci společnosti se setkali s úřady Oděské oblasti, plány musely být změněny.

“V současné době jednáme s OSN a dalšími humanitárními organizacemi, abychom našli vhodné řešení. Můžeme poslat lodě do Rumunska nebo Moldavska a dodávat Ukrajině elektřinu prostřednictvím elektrického vedení,” řekla Hareziová

Plavidla mohou být umístěna v různých přístavech. Plovoucí elektrárny mohou začít dodávat elektřinu do měsíce po vyřešení technických, obchodních a bezpečnostních otázek. Hareziová také dodala, že společnost nabízí elektřinu za cenu nižší, než jsou náklady na výrobu elektřiny v Moldavsku a Rumunsku.

Milan Matějíček
zdroj: Ukrajinská Pravda

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář