Mercedes chce v Polsku postavit továrnu na výrobu elektrických dodávek za miliardu eur

Datum 13.12.2022

Foto: Cédric Streit, Unsplash

Německá automobilka Mercedes-Benz včera oznámila, že plánuje investovat více než jednu miliardu eur do nového závodu v Polsku, který se bude zabývat výrobou plně elektrických dodávek. Závod se bude nacházet v Jaworu na jihozápadě Polska, kde skupina již od roku 2019 vyrábí spalovací motory a od roku 2021 bateriové systémy.

V Jaworu postavíme náš první závod na čistě elektrické automobily,” uvedl v prohlášení Mathias Geisen, šéf divize Mercedes-Benz Vans a dodal: “tento krok zajistí naši vedoucí pozici v oblasti plně elektrických lehkých užitkových vozidel a zároveň zachová dlouhodobou perspektivu stávajících závodů v Evropě”.

Na tiskové konferenci ve Varšavě Geisen uvedl, že skupina plánuje na vybudování nového závodu vynaložit více než miliardu eur. Mercedes-Benz a konkurenční automobilky po celém světě vynakládají obrovské částky v rámci významného přechodu celého odvětví na elektrifikaci.

Mercedes původně plánoval spolupracovat s americkým start-upem Rivian a společně vyrábět plně elektrické dodávky v Evropě. Mercedes však včera uvedl, že plány na založení společného podniku byly “pozastaveny z důvodu probíhající změny priorit projektů společnosti Rivian”.

Rivian, který se potýká s problémy v dodavatelském řetězci, kvůli nimž musel letos omezit výrobu, uvedl, že se rozhodl “pozastavit jednání” s Mercedesem. Místo toho společnost Mercedes-Benz Vans nyní podepsala memorandum o porozumění s polskou vládou a dalšími polskými hospodářskými partnery.

Společnost Mercedes-Benz Vans uvádí, že důsledným zaměřením na výrobu plně elektrických dodávek chce “dosáhnout výhod v oblasti produktivity, a tím výrazně zvýšit svou konkurenceschopnost”. Zřízená lokalita podle ní umožní optimalizaci nákladů a dodavatelského řetězce i energeticky úspornou výrobu.

Milan Matějíček
zdroj: Electrive

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář