Úsporná, přesto kouzelná vánoční osvětlení

Datum 19.12.2022

Vánoční trhy zase ožily. Foto: LED Solution

Vánoční trhy zase ožily. Foto: LedSolution.cz

Po dvou letech přísných proticovidových opatření, kdy advent probíhal doma v tichosti v nejužším rodinném kruhu, jsou tu konečně vánoční trhy se vším, co k tomu patří. Pohádkový sváteční nádech přináší spousta světel a světýlek na náměstích i v zahradách a oknech rodinných domů. Vánoční výzdoba láká k večerním procházkám a obdivování nápaditosti při využití světelných dekorací.

Heslo letošního roku – úspora energií

Pestrobarevná světla, svítící hvězdy a ozdoby patří každoročně k prosincovým rituálům, ale prudké zdražení energií tuto tradici ohrožuje. Světové metropole omezují svícení, vypínají ho dřív a není ho tolik. Vánočně ozdobené rodinné domky, soutěžící každým rokem o titul krásy, nebojují jako v minulých letech. V celé Evropě se s tím snaží vyrovnat tak, aby vánoční kouzlo nepominulo a mohli si všichni po pauze vánoční čas užít. Světové metropole i česká města hledaly řešení, jak sváteční atmosféru zachovat.

Známá pařížská Champs-Élysées je třeba letos nasvícená vždy mezi 17:00 a 23:45, o týden méně než v minulých letech. Celou noc bude slavná pařížská třída rozsvícena jenom 24. a 31. prosince. Po čtyřech letech červené, tajemné a kouzelné záře jsou tu letos miliony LED žárovek a zlatavé výbojky. Zatímco k osvětlení Champs-Élysées bylo v roce 2006 zapotřebí 480 000 kilowatthodin energie, tentokrát to bude 11 500, což je mohutná úspora.

U nás radnice hledaly řešení různě – někde omezili dobu svícení, jinde vyměnili neekonomické žárovky za úsporná světla. V Praze na Staroměstském náměstí vánoční strom každý den rozzáří úsporné LED technologie, a to od 16 hodin do půlnoci. Jinde došlo k výměně svítících ozdobných prvků za LED osvětlení a některá města mají prozatím nasmlouvané relativně nízké ceny energií. Najdou se však i města, která v tomhle ohledu šetřit nehodlají.

Také lidé doma se nechtějí předvánoční atmosféry a kouzelných svátků, k nimž světýlka patří, vzdát úplně. Jenom u dekorování svých příbytků blyštivými světýlky víc přemýšlejí a vybírají si takové LED osvětlení, které využijí po celý rok, a doplní ho pár drobnostmi s vánoční nebo zimní tematikou.

Vánoční sněhuláci, lední medvědi a sobi

V recenzích vánočního osvětlení i při procházkách vyzdobenými ulicemi můžeme vidět, jaké jsou trendy 2022, jaké dekorace letos frčí a jsou nejoblíbenější. Před vchodovými dveřmi, v zahradách za ploty, na okenních parapetech, všude se na nás smějí roztomilí sněhuláci v různých velikostech a provedeních – nafukovací, skládací, ratanoví, všichni s nezbytnými světýlky.

Vánočního sněhuláka můžete postavit například za okno, na nábytek, ale i kamkoliv ven do zahrady nebo na balkón. LED diody ve studené bílé jsou přes noc velice dobře viditelné a mají i velkou životnost. Praktický je rovněž integrovaný časovač. Sněhulák vypadá dobře i v nerozsvíceném stavu.

Skládací svítící sněhulák. Foto: LedSolution.cz

Vánoční sobi už u nás zdomácněli a stali se hitem každých Vánoc, někde ale pořád dávají přednost našim jelenům. Pohádková stvoření krásně vyniknou nejen venku před domem či na terase, ale hodí se i do předsíně nebo k vánočnímu stromečku.

Důležité parametry LED osvětlení na konkrétní místa

Vánoční LED světýlka můžete umístit nejen uvnitř místností, ale i venku kolem domu. Mějte ale na paměti, že pro každý prostor musí splňovat jistá kritéria.

Podle toho vybírejte buď vnitřní vánoční osvětlení, nebo venkovní vánoční osvětlení, která se od sebe dost liší. Venku v zimě prší nebo padá sníh, pokud si chcete umístit na terasu či zahradu světelné řetězy nebo třeba záclony pro venkovní použití, vždy si přečtěte, jakým stupněm ochrany proti vodě disponuje konkrétní výrobek. Platí, že čím vyšší číslo IP, tím větší ochrana krytí. Ta by pro svítidla určená do exteriéru měla dosáhnout alespoň IP 43.

Taky si můžete vybrat LED osvětlení na baterie, které je vhodné tam, kde nechcete zakopávat o kabely. Jen musíte být připraveni na to, že je potřeba baterky občas vyměnit.

Na zahradě a kolem domu máte ještě další možnost, a tou je solární vánoční osvětlení, které je bez drátů i baterií. V zimním období je ale docela nespolehlivé vzhledem ke krátkým dnům a špatnému počasí, kdy je slunečního svitu málo.

Jaké LED osvětlení letos vybrat? Foto: LedSolution.cz

Jak vybírat nové úsporné LED vánoční osvětlení

Je jasné, že se nikdo nechce vzdát kouzelných Vánoc jen tak lehce. Snažíme se proto vymyslet elegantní úsporné řešení. Máme několik možností:

  1. Zkombinovat neutrální celoroční osvětlení domu a zahrady (u příjezdové cesty, u vchodových dveří) s pár kousky typicky vánočními, jako jsou LED světelné řetězy, hvězdy, lucerničky ap.
  2. Vyměnit staré světelné dekorace za úsporné LED osvětlení.
  3. Využít některá světla na solární zdroj energie.
  4. Nakoupit LED světla s časovačem nebo pohybovým čidlem, aby se rozsvítila v ten pravý čas.

Jak tedy s LED osvětlením ušetřit? Omezte dobu svícení, není nutné svítit jako dřív celou noc, po půlnoci už asi nikdo vaše vánoční kreace obdivovat nebude, snad s výjimkou adventních nedělí, vánočních svátků a Silvestra. Světla můžete vypínat ručně, nebo použít časovač na konkrétní dobu. Energii vám také ušetří, když budete mít některá (asi stálá) světla s pohybovým čidlem, která se budou rozsvěcet, když půjde někdo kolem.

Průměrná rodina dřív utratila se starými žárovkami za rok kolem 2 600 Kč. Pokud je vyměnila a pořídila si LED žárovky, bylo to jen kolem 600 Kč. V prosinci je úspora nejvyšší, s novým vánočním LED osvětlením ušetříte na několik drobnějších dárků pro své blízké.

Co se starými žárovkami

Staré klasické žárovky můžete vyhodit do směsného odpadu, a nebo je využít na vánoční dekoraci. Připravte si starou žárovku, větvičky jehličí a další vánoční ozdůbky, přírodní provázek, nůžky, tavnou pistoli, kombinačky a vývrtku.

Žárovku musíte nejdřív upravit, abyste mohli dovnitř naaranžovat připravený materiál. Dávejte pozor, abyste se nepořezali. Kleštěmi odstraňte plíšek. Do vzniklé dírky vsuňte vývrtku a její pomocí vylamte zbývající černou část žárovky.

Na zavěšení žárovky použijete přírodní provázek, který připevníte tavnou pistolí. Dovnitř naaranžujte větvičky a jiné přírodniny. Pak žárovky zavěste tam, kde jim to o Vánocích bude nejvíc slušet. Kvalitní LED osvětlení prodává třeba společnost LED Solution.

Více informací o vánočním LED osvětlení a dalších LED produktech najdete na webu eshop.ledsolution.cz.

Kvalitní LED osvětlení prodává společnost LED Solution s.r.o., Dr. Milady Horákové 185/66, 460 07, Liberec. T: 734 140 099, E: info@ledsolution.cz

Míša Vránová Matanelli

Napsat komentář