Průvodce ekvitermní regulací topení

Datum 20.12.2022

Ekvitermní regulátor Siemens. Foto: Bola.cz

Pokud hledáte způsob, jak ušetřit nemalé procento nákladů za vytápění, vaší pozornosti by rozhodně neměla uniknout ekvitermní regulace. V následujících řádcích si představíme, co se pod tímto pojmem skrývá, jaké jsou hlavní výhody ekvitermní regulace i kde ji můžete pořídit, abyste mohli začít šetřit co nejdříve.

Co je to ekvitermní regulace

Termín ekvitermní regulace je skloňovaný v souvislosti s možnostmi ovládání systémů vytápění. Jedná se o řízení topení probíhající na základě aktuální venkovní teploty. Výsledkem je optimální provoz topení a možnost ušetřit 10 až 20 procent nákladů za vytápění.

Proč a kdy ekvitermní regulaci využívat?

Jak už jsme nastínili, ekvitermní regulace je vhodná pro všechny, kteří chtějí ušetřit nemalé peníze za vytápění. Je vhodná jak do rodinných domů, tak do bytových domů. Své využití má však i ve veřejných nebo v komerčních budovách

Regulátory umí komunikovat se všemi druhy lokálního i dálkového vytápění, takže jsou kompatibilní se všemi typy kotlů, otopnými tělesy, podlahovým vytápěním, solárním vytápěním, tepelnými výměníky i tepelnými čerpadly. Nabízejí tak opravdu univerzální využití.

Princip fungování ekvitermní regulace 

Na jakém principu ekvitermní regulace funguje? Topení díky tomuto systému topí na základě toho, jaká je aktuální teplota venku. K provozu ekvitermní regulace je proto nutná sada teplotních ekvitermních čidel, a to jak venkovních, tak i interiérových. 

Abychom byli o něco konkrétnější, při nižší teplotě venku je vyžadovaná vyšší teplota topné vody. Ve chvíli, kdy venkovní teplota klesne, ekvitermní regulátor topení zvýší teplotu topné vody, čímž se docílí tepelného komfortu v interiéru.

Funguje to samozřejmě i naopak: v případě, že se venku teplota zvýší, ekvitermní regulátor sníží výkon topení. Pokud je například venku -15 °C, ekvitermní regulace do topných těles pouští vodu o teplotě řekněme 50 °C, při teplotě 10 °C je teplota vody automaticky snížena třeba na 30 °C. Díky tomu můžete ušetřit nemalé finance. 

Ekvitermní regulace je kompatibilní se všemi druhy vytápění. Foto: Bola.cz

Co jsou ekvitermní křivky a proč jsou důležité?

Ekvitermní regulace topení je nerozlučně spojená s pojmem ekvitermní křivky. O co se jedná? Ekvitermní křivky, které jsou také někdy označované jako topné křivky, popisují vzájemnou závislost venkovní teploty, teploty v místnosti a teploty topné vody

Pro každý objekt, který chce využívat ekvitermní regulaci, je nezbytný správný výpočet ekvitermní křivky pro řízení teplot otopné vody při vytápění. Proč? Je to klíčové pro ekonomický provoz i spolehlivou funkci regulačních systémů. Řídicí jednotka totiž intenzitu vytápění reguluje právě na základě ekvitermní křivky.

Ekvitermní regulátor topení přináší řadu výhod

Největší předností ekvitermní regulace je bezesporu úspora peněz za vytápění, která v dnešní době vysokých cen energií přijde vhod všem českým domácnostem. 

Kromě toho, že ekvitermní regulace snižuje náklady za vytápění, zvyšuje také tepelný komfort v interiérech a zajišťuje stabilní vnitřní teplotu bez kolísání. Nespornou výhodou je také to, že dochází k automatické regulaci vytápění, takže topení nemusíte manuálně nastavovat. 

Jak vybrat ekvitermní regulaci

Výběr ekvitermní regulace by se měl odvíjet od toho, zda je regulátor určený pro lokální či dálkové vytápění. Před tím, než se pustíte do výběru, měli byste si také ujasnit, jestli chcete regulátor použít i pro regulaci ohřevu TUV. Regulátor byste měli vybírat i s ohledem na rozsah měřených teplot.

Pokud chcete, aby byla optimalizace teploty co nejkomfortnější, můžete zvolit regulátor s dálkovým ovládáním přes internet nebo s přehledným dotykovým displejem. Při výběru ekvitermní regulace topení myslete na to, že konkrétní model musí být kompatibilní s vaším kotlem i vytápěním

Instalaci svěřte odborníkům 

Aby ekvitermní regulace fungovala přesně tak, jak má a mohli jste využívat všechny její výhody, je třeba odborná instalace ekvitermních čidel. Také ekvitermní křivku by měl nastavit oborník, a to na základě energetických ztrát domu.

Chcete se dozvědět více informací nejen o ekvitermní regulaci, ale také o měřicí a regulační technice a úsporách energií? To a řada dalších zajímavých informací na vás čeká na stránkách Bola.cz.

Společnost BOLA spol s.r.o., ​Severní 276, 252 25 Jinočany. T: 257 310 358, E: bola@bola.cz.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář