George Westinghouse: muž, který měl rád své zaměstnance a v mnoha ohledech předběhl svou dobu

Datum 24.12.2022

George Westinghouse Foto: Heinz History Center

Westinghouse je u nás v poslední době velmi často zmiňován s dostavbou jaderného bloku v Dukovanech. Většina z nás zná toto jméno jen jako velkou americkou korporaci zabývající se především stavbou jaderných elektráren. Společnost její zakladatel George Westinghouse pojmenoval po sobě a při jejím založení s elektřinou neměla vůbec nic společného. Kromě více než 360 patentů, si také patentoval rotační parní stroj. Jeho prvním významným vynálezem však byla vzduchová brzda pro vlaky, která výrazně změnila toto odvětví.

V roce 1869, v pouhých 23 letech, mladý George založil společnost Westinghouse Air Brake Company. Původně každou vlakovou soupravu obsluhovalo několik mužů, kteří v případě potřeby za jízdy ručně brzdili vagóny. Říkalo se jim brzdaři, kteří jezdili na střechách vagónů. Když vlak potřeboval zastavit, brzdař zabrzdil daný vůz, přeskočil na další, zabrzdil a pokračoval po trati. Vlak potřeboval k zastavení celé dvě míle. Byla to velice nebezpečná práce oceňovaná necelými 2 dolary týdně.

Westinghousův vynález, vzduchová brzda, umožnil strojvedoucímu vlaku ovládat brzdy všech vozů z lokomotivy. Ralph Baggaley z Pittsburghu vlastnil jednu z největších sléváren ve městě. Podporoval tento vynález a zasloužil se o to, že Westinghouse přišel do města. Westinghouseova touha zlepšit železnici ho vedla k vývoji lepších signalizačních a spínacích zařízení. V roce 1881 založil společnost Union Switch and Signal Company.

Pokud jste někdy navštívili Pittsburgh, jméno Westinghouse je tam všudypřítomné. Kromě korporace nesoucí jeho jméno má jej mnoho dalších: Most George Westinghouse Memorial Bridge ve východním Pittsburghu; Westinghouse High School, pittsburghská státní škola, která se nachází v Homewoodu; Nemocnice Westinghouse Memorial v Schenley Parku; Westinghouse Park v Point Breeze; a Westinghouse Castle, bývalé sídlo společnosti Westinghouse Air Brake Company ve Wilmerdingu.

Ačkoli George Westinghouse nebyl rodilým Pittsburčanem, zanechal ve světě nesmazatelnou stopu. V Pittsburghu zanechal výraznou stopu nejen díky svému průmyslovému géniu, ale také díky svému velkorysému stylu řízení.

Divoké mládí

Westinghouse se narodil 6. října 1846 v Central Bridge ve státě New York. Byl osmým z deseti dětí. Jeho rodina se přestěhovala do Schenectady ve státě New York, kde jeho otec založil obchod se zemědělskými stroji a malými parními stroji. Když mu bylo 15 let, Westinghouse utekl a vstoupil do armády Unie (vojska severu), aby bojoval v občanské válce. Rodiče ho přiměli vrátit se domů. V 16 letech vstoupil do armády znovu, tentokrát si zajistil souhlas rodičů. Po roce služby v armádě Unie vstoupil do námořnictva Unie. Po návratu domů se zapsal na Union College, ale po několika měsících studia zanechal.

Fascinace energií

Zaujala ho elektřina. Uvědomil si, že stejnosměrný elektrický proud (DC) Thomase Edisona, u kterého zpočátku pracoval, představuje problém v dostupnosti. Aby jej bylo možné přenášet, bylo by nutné instalovat každou míli elektrárnu. V reakci na to se Westinghouse spojil se srbským inženýrem Nikolou Teslou, který žil od 1884 v Americe a začínal svou kariéru u Edisona. Společně soupeřili s Edisonem ve výrobě elektřiny pomocí střídavého proudu namísto stejnosměrného. Vyvinuli transformátor pro střídavý proud (AC) a v roce 1886 George založil Westinghouse Electric Corporation. Začal tvrdý souboj v systému přenosu elektřiny, který tisk nazval “válkou proudů”.

Zatímco Westinghousův systém střídavého proudu po dlouhém boji zvítězil, Edison předtím vedl válku s veřejností a “podporoval” veřejné usmrcování zvířat elektrickým proudem i elektrické křeslo, aby dokázal nebezpečí střídavého proudu. Dokonce vymyslel nové sloveso, aby zdiskreditoval své konkurenty: Zabít někoho elektrickým křeslem označil jako ‘Westinghousovat’.” Edison však PR válku prohrál, když Westinghouse získal zakázku na osvětlení Světové výstavy v Chicagu v roce 1893, na kterou dal cenu výrazně nižší než J.P. Morgan s Edisonovým stejnosměrným proudem.

O dva roky později v roce 1895 spolu s Teslou vytvořili u Niagarských vodopádů první vodní elektrárnu na světě, čímž předstihli konkurenta Thomase Edisona a změnili pohled na tyto mocné přírodní síly. Součástí “války” byly veřejné soutěže a demonstrace technologie, které se snažily rozptýlit obavy z komerčního využití a bezpečnosti. Systém střídavého proudu využíval transformátor, který dokázal regulovat napětí v různých situacích, jako jsou přenosy na velké vzdálenosti nebo vnitřní osvětlení, a ukázal se jako účinnější a levnější.

Na přelomu století Westinghouse Electric Corporation zaměstnávala 50 000 lidí a měla přibližně 60 společností.

Měl rád své lidi

Byl také revolucionářem v jednání se svými zaměstnanci. V roce 1869 se společnost Westinghouse Air Brake stala prvním zaměstnavatelem, který zavedl devítihodinovou pracovní dobu, 55hodinový pracovní týden a poloviční sobotní volno. V roce 1893 Westinghouse zaměstnal Berthu Lammeovou, první ženu, která vystudovala inženýrství na Ohio State University. Společnost Westinghouse také stavěla domy na pozemcích, které zakoupila, a prodávala je zaměstnancům za zvýhodněné ceny.

V roce 1907 se země dostala do hospodářské krize a Westinghouse přišel o mnoho svých společností. Nikdy však neztratil respekt svých partnerů a zaměstnanců. Zemřel 12. března 1914. Jako veterán občanské války byl se svou ženou Marguerite pohřben na Arlingtonském národním hřbitově. Měli jednoho syna, George III. Westinghousovo sídlo v Point Breeze bylo po jeho smrti v roce 1919 zbouráno a na jeho místě vznikl 10akrový park, který byl po něm pojmenován.

Tesla o Westinghouseovi řekl toto: “George Westinghouse byl podle mého názoru jediným člověkem na této zeměkouli, který dokázal za tehdejších okolností převzít můj systém střídavého proudu a vyhrát boj s předsudky a mocí peněz. Byl to jeden z opravdových světových vůdců, na kterého může být Amerika právem hrdá a kterému lidstvo vděčí za mnohé.”

Vděk jeho zaměstnanců

Zaměstnanci společnosti Westinghouse měli na svého šéfa stejný názor jako Tesla. Šestnáct let po jeho smrti shromáždili finanční prostředky na jeho památník a přispěli na něj vlastními penězi. Vybrali 200 000 dolarů, což v dnešních dolarech odpovídá 2 500 000 dolarů.

Na památníku postaveném na jeho počest v parku Schenley stojí věnování: Tento památník odhalený 6. října 1930 na počest George Westinghouse je trvalým svědectvím úcty, náklonnosti a loajality 60 000 zaměstnanců velkých průmyslových organizací, jejichž byl zakladatelem. George Westinghouse, který byl v pozdějších letech právem nazýván “největším žijícím inženýrem”, dosáhl díky své vynalézavosti, vytrvalosti, odvaze, čestnosti a vůdcovství mnoha pro lidstvo prvořadých úspěchů. Vynálezem vzduchové brzdy a automatických signalizačních zařízení se stal světovou jedničkou ve vývoji zařízení na podporu bezpečnosti a hospodárnosti dopravy. Svou včasnou vizí hodnoty elektrické soustavy se střídavým proudem způsobil revoluci v přenosu elektrické energie. Jeho úspěchy byly obrovské, jeho energie a nadšení bezmezné a jeho povaha bezúhonná.

Když byl památník vysvěcen, přišlo asi 15 000 lidí uctít památku muže, který v mnoha ohledech předběhl svou dobu.

Richard Pappen

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář