ExxonMobil žaluje EU kvůli windfall tax

Datum 30.12.2022

Foto: Unsplash

Americký energetický gigant ExxonMobil žaluje Evropskou unii ve snaze zastavit její tzv. windfall tax (daň z neočekávaných příjmů) pro ropné společnosti.

Energetické firmy dostávají za ropu a plyn mnohem více peněz, mimo jiné kvůli obavám o dodávky po ruské invazi na Ukrajinu. Společnost ExxonMobil však obvinila Brusel z překročení svých zákonných pravomocí a označila toto opatření za “kontraproduktivní”.

Společnost ExxonMobil vykázala v říjnu čtvrtletní zisk ve výši téměř 20 miliard dolarů. Spolu s dalšími významnými hráči v ropném a plynárenském odvětví tvrdí, že takový daňový zásah by však odradil od investic.

V září šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila mimořádný plán, podle něhož mají velké ropné, plynárenské a uhelné společnosti platit “krizový příspěvek” ze svých zvýšených zisků v roce 2022. Byla oznámena 33% daň z letošních zisků, které byly o více než 20 % vyšší než průměr za předchozí tři roky. Společnost ExxonMobil v žalobě rovněž uvedla, že tento odvod podkopává důvěru investorů.

“To, zda zde budeme investovat, závisí především na tom, jak atraktivní a globálně konkurenceschopná bude Evropa,” řekl agentuře Reuters mluvčí společnosti Exxon Casey Norton.

Na setkání s investory počátkem tohoto měsíce finanční ředitel společnosti ExxonMobil odhadl, že daň EU bude skupinu stát “více než 2 miliardy dolarů”. Evropská komise uvedla, že žalobu společnosti ExxonMobilu bere na vědomí.

Richard Pappen
zdroj: Reuters

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

  1. Žádám aby mezinárodní činitele vládní instituce odstoupení od zneužití pravomoci a úřední osoby v vojenské daní mimořádně zisků – pohoršil v investiční poradna a investory kteří poskytují maximální výkon v dluhopisů pro vlády z EU.( Šťastný nový rok 2023)
    Ať nedojde k soudnímu řízení nebo arbitráže.
    http://www.facebook.com.

Napsat komentář