E-Mobilita 2023, cesta k soběstačnosti

Datum 09.01.2023

Foto: Jana Jílková

Třetí ročník diskuzního fóra E-Mobilita si do hledáčku opět bere témata víc než aktuální. Moravskoslezský kraj se stává lídrem na poli vodíkových technologií využitelných v energetice a dopravě. Zástupci kraje nám přiblíží vize regionu, novinky a projekty z oblasti vodíku a vodíkových technologií. Z nedalekých Napajedel přijede technický ředitel firmy Solar Global Zdeněk Tříska s projektem komerčního elektrolyzéru na výrobu zeleného vodíku, zabývat se bude i komplikacemi spojenými s pořízením této technologie a její budoucností. 

Přechod na ekologicky efektivnější dopravu s sebou nese značný tlak na již tak labilní energetický trh, a proto je velice důležité vnímat tyto dvě oblasti jako propojené, a tak s nimi také pracovat. Proto jsme letošní ročník rozšířili o téma soběstačnosti v oblasti administrativních a municipálních budov, které často koexistují s návaznou firemní či městskou dopravní flotilou. 

Akce se koná dne 15. února 2023 v prostorách Pavilonu A na Černé louce za podpory Moravskoslezského kraje, SM Ostrava, ČEZ Energo.

Ředitel ČEZ Energo Martin Václavek nám předá zkušenosti včetně nabízených řešení v rámci decentrálního teplárenství, které budou zajímat zejména zástupce municipalit.

Vice president Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj nám přiblíží možnosti podpory ze strany svazu, novinky a témata, jimiž se v dané oblasti věnují; z pozice generálního ředitele společnosti Heimstaden s.r.o., největšího poskytovatele nájemního bydlení v MSK, odprezentuje zkušenosti s provozováním firemní elektro flotily, představí úskalí, ale také pozitiva a vize firmy, jak budou dále postupovat v započaté ekologizaci. Nemineme také téma, jak pracovat s nájemním bydlením a jeho adaptací na zelenou dopravu a efektivnější energetiku. 

Cyril Svozil ml. ze společnosti AERS a Fénix Group nám přiblíží projekt second-life akumulátorů a bateriových uložišť vhodných pro administrativní a veřejné budovy. Dotkneme se také legislativní připravenosti a úskalí, s nimiž se již nyní potýkají a podělí se s námi o zkušenosti ze zahraničí, kde již tyto technologie aktivně zavádějí. 

Zaměříme se i na trvalou udržitelnost z širšího pohledu, Lukáš Kalvoda, Business Inovation Manager Moravskoslezského inovačního centra nás seznámí projektem LIFE COALA a programy pro firmy v oblasti udržitelnosti a implementace do praxe včetně tzv. environmentálního skenu firem, který vychází z Green Deal a již je a bude v rámci ČR po firmách různé velikosti vyžadován. 

Zástupce Moravskoslezského energetického centra představí své služby a informace z oblasti elektromobility, konkrétně rozvoj nízkoemisní dopravy v MSK, poradenství při výběru vozidla na alternativní pohon, vyřizování dotací, katalog nízkoemisních vozidel apod.

Fórum se odehraje ve středu 15. února 2023 v prostorách Pavilonu A, který se nachází v samotném srdci Ostravy, na Černé louce. Součástí bude i ochutnávka eco cateringu včetně skvělé kávy od Mental Café. V odpoledních hodinách se pak s aktivním a dynamickým programem přesuneme do areálu Libros Ostrava.

Organizátorem akce je společnost Černá louka s.r.o., programovým a odborným partnerem Libros. Fórum je určeno pro zástupce měst a obcí, dodavatele energií, výrobce ekologických dopravních prostředků a návazných výrobků, provozovatele firemních flotil, firmy směřující k ekologizaci, zástupce odborné i zájmové veřejnosti. 

REGISTRACE na akci prostřednictvím online systému spuštěna. Cena 250 Kč na osobu. 

V případě, že chcete vstupenky na fakturu, prosím kontaktujte Sylvu Burgertovou na emailu vstupenky@ostravainfo.cz

Jana Jílková

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář