Čínští vědci vyvinuli laserem poháněný dron, který se udrží ve vzduchu skoro “navždy”

Datum 11.01.2023

Schématické znázornění používaných opticky řízených dronů (ODD-optics-driven drones). Foto: Severozápadní polytechnická univerzita v Číně

Tým vědců ze Severozápadní polytechnické univerzity (NPU) v Číně vyvinul metodu, jak pomocí vysokoenergetických laserových paprsků udržet bezpilotní letouny “navždy”, uvádí zpráva deníku South China Morning Post.

Ačkoli jsou vysokovýkonné laserové systémy častěji spojovány s technologiemi proti dronům, profesor Li Xuelong a jeho kolegové z NPU vyvinuli metodu, která se postará o pravý opak. Tým čínských vědců údajně vybavil dron modulem fotoelektrické konverze, který přeměňuje světelnou energii na elektrickou. Vysokoenergetický laserový paprsek se zaměří na dron, který by ho na dálku nabíjel.

Tým nedávno provedl experiment, který nazývá opticky řízené drony (ODD: optics-driven drones), během něhož testoval automatický proces nabíjení, který sleduje drony během letu.

“Nejdůležitějšími body výzkumu jsou 24hodinový inteligentní systém sledovací systém a autonomní doplňování energie na dlouhé vzdálenosti pro ODD,” napsal tým minulý týden na oficiálním účtu NPU na WeChatu, který zveřejnil South China Morning Post.

Prvním krokem vědců bylo naučit se sledovat drony během letu. Za tímto účelem vyvinuli sledovací algoritmus, který byl podle nich účinný v různých prostředích, světelných podmínkách a povětrnostních podmínkách. Použili také technologii adaptivního tvarování paprsku, která umožnila paprsku autonomně upravovat jeho intenzitu tak, aby se zvýšila vzdálenost bezdrátového přenosu.

Zpráva vědců také podrobně popisuje vývoj ochranného algoritmu, který automaticky upravuje intenzitu laserového paprsku, pokud je v jeho dráze detekována překážka. Tým uvedl, že s využitím této technologie úspěšně provedl tři provozní testy – jeden vnitřní a dva venkovní ve dne a v noci.

Vědci ve své zprávě uvádějí, že jejich metoda by mohla být použita pro pomoc při katastrofách. “Při některých časově náročných misích, jako je například hledání turistů uvězněných při bleskových záplavách, nepřetržitý let dronů výrazně ušetří drahocenný záchranný čas,” uvádí se ve zprávě.

Vědci nezveřejnili specifikace o účinnosti fotoelektrické konverze systému na dálku s odkazem na skutečnost, že jejich výzkum by mohl být využit i pro utajované vojenské aplikace. To je samozřejmě velké opomenutí, protože nepřetržitý provoz vysokoenergetického laserového paprsku, který udržuje dron ve vzduchu, by se mohl ukázat jako neúměrně nákladný. Vyžadovalo by to obrovské množství energie, zejména pokud je cílem udržovat velkou flotilu ODD, která vyžaduje mnoho laserových paprsků. Zůstává také mnoho dalších otázek týkajících se účinnosti ochranného algoritmu a potenciálního nebezpečí vysílání vysokoenergetických laserových paprsků na volném prostranství.

Milan Matějíček
zdroj: South China Morning Post

Dny teplárenství 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

Napsat komentář