Siemens Mobility dodá do Indie 1 200 elektrických lokomotiv

Datum 18.01.2023

Foto: Siemens

Obří zakázku na 1 200 lokomotiv o výkonu 6 700 kW (9 000 HP, resp. koňských sil) od indických železnic získala společnost Siemens Mobility. Pro Siemens Mobility je tato zakázka důležitým milníkem v posilování pozice na zajímavém rostoucím trhu – Indie je zemí nových odbytišť pro železniční průmysl s téměř plně elektrifikovanou železniční sítí. Jedná se vůbec o největší objednávku lokomotiv v historii společnosti Siemens Mobility i největší zakázku v historii Siemensu v Indii. Hodnota zakázky je zhruba 3 miliardy eur (bez daní a cenových změn).

Předmětem zakázky je konstrukční návrh lokomotiv, jejich výroba a uvedení do provozu a také 35 let údržby formou tzv. „full service“. Dodávky se plánují na období jedenácti let. Montáž proběhne v továrně indické železniční společnosti v Dahodu ve státě Gudžarát v Indii. Čtyři depa indických železnic ve Višachapatnamu a Raipuru, Kharagpuru a Pune pak vytvoří zázemí pro provádění údržby. Montáž a údržbu lokomotiv bude společnost Siemens Mobility provádět společně se zaměstnanci indických železnic.

„Ve společnosti Siemens podporujeme udržitelnou transformaci indického dopravního sektoru, v jejímž rámci se tato země snaží téměř zdvojnásobit kapacitu železniční nákladní dopravy,“ řekl Roland Busch, generální ředitel koncernu Siemens. „Jsem hrdý, že tato významná zakázka pomůže Indii dosáhnout jejího ambiciózního cíle vytvořit největší ekologickou železniční síť na světě, a to s pomocí našich lokomotiv, které umožní ušetřit více než 800 milionů tun emisí CO2 během svého životního cyklu.“ 

Michael Peter, CEO Siemens Mobility k tomu doplňuje: „Jsme rádi, že můžeme spolupracovat s indickými železnicemi a dodat jim jedny z nejvýkonnějších elektrických lokomotiv. Tyto nové lokomotivy pomohou zvýšit objem nákladní dopravy na jedné z největších železničních sítí na světě a během svého životního cyklu mohou nahradit 500 000 až 800 000 nákladních automobilů. Tato historická objednávka podtrhuje závazek indických železnic dosáhnout 100% elektrifikace železniční dopravy v Indii. Toto partnerství dále posílí pozici společnosti Siemens Mobility v Indii a zároveň podpoří expandující železniční trh v této zemi.“

Technické parametry

Moderní lokomotivy budou využívány pro nákladní dopravu v celé oblasti indických železnic a mohou vozit nákladní vlaky o hmotnosti až 4 500 tun rychlostí 120 km za hodinu. S výkonem 6 700 kW (9 000 HP) budou patřit k nejvýkonnějším nákladním lokomotivám na světě. Budou vybaveny moderními pohonnými systémy, které se budou vyrábět v indických továrnách Siemens Mobility. Digitální platforma Railigent od společnosti Siemens Mobility lokomotivám umožní dosahovat vysoké spolehlivosti i produktivity.

Zajímavosti o indické železniční síti

Indie má jednu z největších světových železničních dopravních a logistických sítí, kterou denně využívá 24 milionů cestujících ve více než 22 000 vlacích. Kromě toho má vláda Indie v plánu zvýšit podíl železnice na nákladní dopravě ze současných cca 27 % na 40 – 45 %. Indie je jednou z mála zemí na světě, která má téměř plně elektrifikovanou železniční sítí. Jako jeden z nejrychleji rostoucích světových trhů si Indie stanovila jasné cíle v oblasti udržitelnosti a technologií. Indické železnice a indická vláda jsou odhodlány investovat do nejmodernějších technologií, aby mohly dosáhnout do roku 2030 nulových emisí CO2. Projekt lokomotiv o výkonu 6 700 kW (9 000 HP) o tom svědčí.

Historie společnosti Siemens v Indii

Historie společnosti Siemens v Indii sahá až do roku 1867, kdy Werner von Siemens a jeho bratři postavili indoevropskou telegrafní linku z Londýna do Kalkaty. Společnost Siemens podporuje indické železnice nejnovějšími technologiemi již mnoho desetiletí a nabízí celou řadu inteligentních a efektivních technologií a řešení pro osobní i nákladní dopravu, železniční infrastrukturu a kolejová vozidla.

Petra Kracíková

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář