Domácí rekuperace šetří energii a pomůže i od hluku zvenčí

Datum 19.01.2023

Instalace rekuperace DUCO na střechu.

Řízené větrání s rekuperací tepla přináší řadu výhod nejen ve velkých kancelářských budovách, kde prostě nemůžete otevřít okno, ale i v domácnostech – rodinných domech, a dokonce i bytech. Daikin představuje malé rezidenční rekuperační jednotky DUCO, nejtišší na trhu a s velmi nízkou spotřebou elektřiny.

Hlavní předností řízeného větrání s rekuperací tepla jsou samozřejmě úspory energie. V zimě se přiváděný vzduch ohřívá zbytkovým teplem ze vzduchu odsávaného z interiéru, v létě si naopak nepřivádíme do místností tak velké teplo jako při větrání oknem. V dnešní době vysokých cen energií má rekuperace vliv na úsporu tepla hlavně v zimním období.
Velkým přínosem je ale také lepší kvalita vzduchu v domácnosti. Zařízení zajišťuje trvalý přívod čerstvého vzduchu zvenku, který je filtry zbavován prachu, pylu a dalších alergenů. Jednotky DUCO nabízejí možnost filtrace coarse 65% (G4), nebo ePM1 70% (F7). Jsou navíc vybaveny čidlem pro kontrolu koncentrace CO2 a/nebo vlhkosti v interiéru.

„Třetí velkou výhodou je omezení hluku zvenčí. Často je řízené větrání s rekuperací tepla jediným vhodným řešením pro byty s okny do rušných ulic v centrech měst.“ Monika Varkondová, specialistka na rekuperační jednotky Daikin

Nadupané DUCO

Vlastní hlučnost rekuperační jednotky je pak důležitým faktorem při rozhodování, jaký výrobek zvolit. Jednotky DUCO patří k nejtišším na trhuMalé rozměry (od 740 x 957 x 585 mm), nízká hmotnost (47 kg) i spotřeba elektrické energie (příkon obou ventilátorů celkem do 183 W) a naopak vysoká účinnost (89 %) předurčují tyto jednotky k širokému využití v nejrůznějších stavebních projektech. Zejména dvoupatrové rodinné domy, řadovky nebo mezonetové byty ocení patentované integrované dvouzónové řízení – v místnostech, kde to není potřeba, systém běží pouze na nejnižší intenzitu větrání. A díky plochému sifonu, který slouží jako ochrana před zápachem, není třeba umisťovat jednotku DUCO na vysokou nevzhlednou konstrukci.

I údržba těchto jednotek je velmi jednoduchá, stačí jednou za tři měsíce nebo dle zanesení (když se na displeji jednotky rozsvítí kontrolka) vyměnit filtr. Sada filtrů 2× coarse 65% stojí cca 850 Kč.

Schéma dvouzónového fungování rekuperace DUCO.

Rekuperace se hodí i pro rekonstrukce

Podobně jako u vestavné klimatizace nebo tepelného čerpadla je určitě lepší myslet na rekuperaci už ve fázi projektu (novostavby). To ale neznamená, že by byla pro rekonstrukce nevhodná. U starších bytových domů je např. možné vést potřebné potrubí ve starých šachtách. Výdech a nasávání je možné udělat na střechu, nebo do fasády. V takovém případě bude pravděpodobně nutný souhlas bytového družstva nebo společenství vlastníků (dle konkrétních stanov). V interiéru je třeba počítat se snížením stropů o cca 20 cm, aby vše mohlo být skryté v podhledech, a také s umístěním samotné jednotky třeba v technické místnosti nebo v nějaké skříni na chodbě apod.

Potřeba jsou tedy dva otvory do venkovního prostoru (kryté protidešťovou žaluzií a vzdálené od sebe minimálně 1,5 m), přívod elektřiny 230 V a místo pro rekuperační jednotku jako takovou. Venku žádná jednotka (na rozdíl od klimatizace nebo tepelného čerpadla) není.

Dotace

Jak na novostavby, tak na rekonstruované objekty, rodinné i bytové domy je možné při využití centralizovaného řízeného větrání s rekuperací tepla získat aktuálně příspěvek od státu. Zatímco u novostaveb rodinných i bytových domů se dotace vztahuje na celou stavbu, resp. bytovou jednotku, u rekonstrukcí je dotace poskytována přímo na ventilační systém . Pořizovací cena samotné jednotky se přitom pohybuje od 60 000 Kč bez DPH.

Návrat po dovolené do svěžího bytu

Podle normy je přívod vzduchu veden do každé obytné místnosti (ložnice, obývací pokoj), zatímco odvod vzduchu najdeme v místnostech s nejvyšší vlhkostí (koupelna, kuchyň). Větrání je rovnotlaké, takže v bytě s řízeným větráním necítíte žádný podtlak nebo dokonce průvan. Naopak vzduch je vždy příjemný.

„Velký rozdíl je patrný, když se vrátíte po dovolené domů. V domě či bytě bez řízeného větrání je vzduch těžký, někdy až zatuchlý, člověka to nutí hned větrat. V domě s tímto zařízením (i když běželo jen na minimální otáčky kvůli úspoře energie) tomu tak není.“ Monika Varkondová, specialistka na rekuperační jednotky Daikin

Jak to celé funguje?

V rekuperační jednotce je na přívodu i odvodu vzduchu osazen ventilátor, který vzduch nasává a odvádí (zvenku i zevnitř) do systému. Společně se potkají ve výměníku, kde teplejší vzduch předá teplo tomu chladnějšímu. Zkrátka druhý termodynamický zákon v praxi.

Partnerství pro lepší vnitřní prostředí v budovách

Společnost Daikin podepsala obchodní dohodu s belgickým výrobcem větracích zařízení DUCO v lednu 2022. Daikin tak rozšířil své portfolio o rekuperační jednotky DUCO, které distribuuje v rámci své evropské prodejní sítě. Cílem obou společností je zajišťovat zdravé prostředí v obytných prostorech.

Markéta Rejmonová

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář