Proti proudu: Americký stát chce do roku 2035 zakázat prodeje elektrických automobilů

Datum 21.01.2023

Foto: Raphael Loquellano, Pexels

Ano, čtete správně, v titulku není chyba. Skupina republikánských zákonodárců z amerického státu Wyoming chce do roku 2035 postupně ukončit prodej elektromobilů ve státě kovbojů (a také Yellowstonského národního parku) a tvrdí, že tento krok pomůže ochránit ropný a plynárenský průmysl.

Zcela kritizovat Wyoming za postoj jeho politiků však nelze. Jedná se totiž o nejméně obydlený stát v USA s pouhými 600 000 obyvateli roztroušenými na ploše čtvrt milionu kilometrů čtverečních do kterého by se Česká republika vešla minimálně třikrát. Zároveň je místem, kde lidé mohou jet často i stovky kilometrů, aby si koupili šálek kávy nebo si obstarali bežný nákup. Tento stát je zkrátka tak rozlehlý, že mezi jednotlivými čerpacími stanicemi může být vzdálenost i přes 200 kilometrů a šance najít nabíječku pro elektromobily je mizivá a při špatném odhadu vzdálenosti a k tomu ještě teď v zimním období i životu nebezpečná. Pro představu na naše podmínky, zalidnění je tam asi tak veliké, jako by v České republice žilo pouze 200 tisíc obyvatel. Takže zájem tamních obyvatel přecházet houfně na elektrické vozy je zcela logicky velice vlažný.

Nicméně tamní politici tento vlažný postoj obyvatel ještě vygradovali. Zákonodárný sbor státu Wyoming zvažuje návrh zákona, který by zakázal elektromobily a mizi jinými svoje stanovisko odůvodňuje takto:

  • Baterie používané v elektrických vozidlech by mohly obsahovat kritické minerály, jejichž “domácí zásoby jsou omezené a hrozí jejich narušení”.
  • Nerosty používané v elektrických bateriích nejsou snadno recyklovatelné nebo jednorázově použitelné, což znamená, že by se po skládkách komunálního odpadu ve státě mohlo požadovat, aby vypracovaly postupy pro bezpečnou a odpovědnou likvidaci těchto nerostů.
  • Návrh zákona rovněž uvádí, že ropný průmysl zaměstnává ve státě tisíce lidí: “Rozšíření elektrických vozidel na úkor vozidel na plynový pohon bude mít škodlivé dopady na komunity ve Wyomingu a bude mít negativní vliv na ekonomiku Wyomingu a schopnost státu efektivně se zapojit do obchodu.”

Těžební průmysl ve Wyomingu je sice známý především těžbou uhlí – podle amerického úřadu pro správu půdy pokrývá až 40 % národní poptávky po uhlí -, ale ve státě se nacházejí také zásoby zdrojů, jako je kobalt, a potenciální zásoby grafitu, které se používají v bateriích pro elektromobily. Wyoming také získá od federální vlády během pěti let téměř 24 milionů dolarů na zlepšení nabíjecí infrastruktury podél mezistátních silnic. Také proto nařízení státu Wyoming vzbudilo ve Washingtonu obrovskou vlnu nevole.

Ostatní americké státy jdou přesně opačnou cestou. Nejvýraznější odpůrce automobilů s klasickými spalovacími motory je stát Kalifornie. Ten chce do roku 2035 postupně ukončit prodej lehkých užitkových vozidel poháněných benzinovými nebo naftovými motory. Pravidla pro emise vozidel v Kalifornii přijalo 14 dalších států, což znamená, že také zvažují podobný plán postupného vyřazování. Oregon a Washington se nedávno zavázaly k podobnému zákazu prodeje. Členové republikány ovládaného zákonodárného sboru ve Wyomingu však považují takový zákaz za hloupost.

Milan Matějíček
zdroj: Washington Post

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář