Německo plně nahradí ruský plyn až v roce 2026

Datum 27.01.2023

Foto: CanStock

Německo má k plnému nahrazení ruské plynové kapacity ještě několik let daleko. Podle odhadů německého ministerstva hospodářství plně nahradí dovoz ruského plynu z plynovodů na zkapalněný zemní plyn až v roce 2026. Oznámil to minulý týden kancléř Olaf Scholz agentuře Bloomberg, které rovněž řekl, že se země poučila z přílišné závislosti na Rusku.

Nyní je cílem vybudovat kapacity, které dají Německu šanci mít tolik plynu jako před ruskou invazí na Ukrajinu, aniž by jej muselo dovážet z Ruska, dále Scholz uvedl. Německo ale v roce 2021 dováželo 56 miliard metrů krychlových potrubím z Ruska. Do roku 2030 německá vláda odhaduje spotřebu úrovni 76,5 miliardy metrů krychlových, což je přibližně 80 % celkové německé spotřeby plynu v roce 2021.

Německu se dosud dařilo snižovat závislost na Rusku snižováním celkové spotřeby, dovozem zkapalněného zemního plynu přes sousední evropské země a zvyšováním dodávek z Norska a Nizozemska. Část těchto dodávek je nejistá vzhledem k plánům na uzavření klíčového plynového pole Groningen v příštím roce.

V roce 2021 dodávalo Rusko do zemí EU 40 % zemního plynu, přičemž největším dovozcem bylo právě Německo, následované Itálií a Nizozemskem. Podle údajů EU se tento podíl do srpna 2022 snížil na přibližně 17 %. Nejmenší závislost na ruském plynu měla Velká Británie – ta brala z Ruska pouze 4 % své spotřeby. Nyní nedováží žádný. Státy EU se stále více snaží dovážet zkapalněný zemní plyn (LNG) v tankerech od producentů, jako jsou USA a Katar.

Milan Matějíček
zdroj: Bloomberg

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář