Experimentální jaderná elektrárna s modulárními reaktory chlazenými sodíkem bude mít zpoždění

Datum 28.01.2023

Sodíkový reaktor společnosti Natrium je navržen pro nepřetržitý provoz s maximálním výkonem 345 MWe. Foto: Natrium

Rusko je jedinou zemí, která prodává palivo HALEU, na něž se budou spoléhat některé jaderné elektrárny nové generace, a vzhledem k sankcím, které jsou nyní v platnosti kvůli válce na Ukrajině, společnost TerraPower nyní připustila, že se časový plán jejího experimentálního projektu prodlouží nejméně o dva roky.

Společnosti TerraPower miliardáře Billa Gatese a GE Hitachi Nuclear Energy budují v rámci společného podniku nazvaného Natrium v americkém státě Wyoming experimentální jadernou elektrárnu. Podle vyjádření firmy se má jednat o “nákladově konkurenceschopný sodíkový reaktor se systémem skladování energie z roztavených solí”. Tato elektrárna je navržena tak, aby produkovala konstantní výkon 345 MWe ve formě tepla – což by stačilo k napájení přibližně 225 000 domácností – ale její úložiště energie může uchovávat až gigawatthodinu bonusové energie, kterou lze na požádání uvolnit, aby se zvýšil výkon na 500 MWe, čímž by mohla částečně vyrovnávat poklesy výroby energií z obnovitelných zdrojů energie.

Tepelné úložiště energie z roztavených solí připojené ke generátoru obsahuje také gigawatthodinu energie na vyžádání, která může posílit energetickou síť založenou na obnovitelných zdrojích v době nízké výroby. Foto: Natrium

Společnost Natrium a další vznikající jaderné společnosti nové generace se spoléhají na palivo s vysokým obsahem obohaceného uranu (High Assay, Low Enriched Uranium, HALEU). Jedná se o palivo obsahující 5-20 % uranu 235 – izotopu, který uvolňuje energii při štěpné reakci. To je podstatně větší koncentrace než 3-5 %, na něž jsou obohaceno palivo v současnéých jaderných reaktorech. HALEU má být účinnější palivo, které má zároveň i menší množství odpadu, delší životnost aktivní zóny, menší a bezpečnější konstrukci a nakonec i nižší nákladůy na energii, které má jaderná energetika nové generace přinést na trh.

Bohužel, jediným komerčním zdrojem tohoto materiálu HALEU je v současné době Rusko. A přestože americká vláda zavedla plány na rozvoj domácího dodavatelského řetězce, prezident a generální ředitel společnosti TerraPower Chris Levesque rozeslal aktualizovaný informační bulletin, v němž uvádí, že palivo nebude připraveno pro plánovanou dodávku pro provoz Natria v roce 2028.

Richard Pappen
zdroj: TerraPower

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář