Orient Express nabídne luxusní plavby na “největší plachetnici světa”

Datum 29.01.2023

Loď Orient Express Silenseas bude poháněna pevnými plachtami a motorem na zkapalněný zemní plyn. Foto: Orient Express

Luxusní osobní dopravce Orient Express je sice známý především svými výlety vlakem, se chce rozšířit i o plavby. Společnost v lednu 2023 představila údajně největší plachetnici na světě, Orient Express Silenseas. Hybridní plachetnice je výsledkem spolupráce dvou francouzských firem – mateřské společnosti Orient Express Accor a loděnice Chantiers de l’Atlantique. Její uvedení do provozu je naplánováno na rok 2026.

Loď Orient Express Silenseas měří na délku 220 metrů a využívá tři pevné plachty SolidSail. Každá z nich bude mít plochu 1 500 m² a bude umístěna na vlastním 100 m vysokém sklápěcím stěžni. Záměrem je, aby tyto plachty za vhodných povětrnostních podmínek zajišťovaly 100 % pohonu plavidla.

Když plachty samy o sobě nebudou stačit, bude se o dorovnání rozdílu v rychlosti plavby starat motor na zkapalněný zemní plyn. Společnost Orient Express uvádí, že plánuje přechod na ekologický vodík, jakmile bude tato technologie schválena pro zaoceánské osobní lodě.

Co se týče ubytování, Silenseas nabídne 54 apartmánů, z nichž téměř všechny budou mít průměrnou rozlohu 70 m². Jedinou velkou výjimkou je prezidentské apartmá o rozloze 1 415 m², jehož součástí bude soukromá terasa o rozloze 530 m².

Mezi atrakce na palubě budou patřit dva bazény (včetně kruhového), dvě restaurace, bar, amfiteátr-kabaret se soukromým nahrávacím studiem a lázně. Stejně jako většina výletních lodí bude i tato loď zastavovat v různých přístavech, kde se cestující mohou vylodit a absolvovat výlety po souši. Tisková zpráva společnosti Orient Express zatím nezmiňuje, kde bude Silenseas operovat.

Milan Matějíček
zdroj: tisková zpráva společnosti Orient Express

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář