Nová high-tech příze dokáže vyrábět elektřinu

Datum 01.02.2023

Příze byla poprvé představena v roce 2017. Foto: Texaská univerzita v Dallasu

Vědci z Texaské univerzity v Dallasu (UTD) a jejich kolegové vytvořili nový a vylepšený typ high-tech příze zvané “twistrony”, která při natažení nebo zkroucení generuje elektřinu, uvádí se v podrobné tiskové zprávě, kterou tato americká univerzita zveřejnila minulý čtvrtek.

Novinka se podobá tradiční vlněné nebo bavlněné přízi, jen má schopnost převádět mechanický pohyb na elektřinu. Objev není zcela nový. Poprvé jej vědci z UTD popsali ve studii publikované v roce 2017, ale tato nová verze vylepšuje původní verzi tím, že je výrazně účinnější. Tyto předchozí verze twistronů byly vysoce elastické a dokázaly generovat elektřinu opakovaným natahováním a uvolňováním nebo kroucením a rozmotáváním.

Twistrony vyrobené ze spřádaných uhlíkových nanotrubiček (CNT–carbon nanotubes) převádějí mechanický pohyb na elektřinu. Snímky z elektronového mikroskopu ukazují, jak vědci z univerzity v Dallasu vyrobili nový druh twistronu propletením tří jednotlivých vláken z uhlíkových nanotrubiček do jedné příze, podobně jako se konstruují běžné příze používané v textiliích. Foto: Texaská univerzita v Dallasu

V nové studii se výzkumný tým zaměřil na proplétání tří jednotlivých vláken spředených uhlíkových nanotrubiček, aby vznikla jediná příze. Vědci pak nové příze testovali pomocí experimentů a zjistili, že při protahování a kroucení vykazují velkou účinnost přeměny energie.

Richard Pappen
zdroj: Texaská univerzita v Dallasu

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (2)

Napsat komentář